Xúquer Viu

Xúquer Viu

dijous, 29 d’octubre del 2009

XÚQUER VIU ES REUNEIX AMB L’EURODIPUTAT RAÜL ROMEVA

Es denunciarà a la Comissió Europea la intenció del Govern de modificar els objectius del Xúquer-Vinalopó vulnerant allò aprovat en el seu moment

En la seua recent visita a València, l’eurodiputat d’Iniciativa per Catalunya Raül Romeva, que forma part del grup europeu dels Verds, es va reunir amb membres de Xúquer Viu que li transmeteren la seua preocupació per l’intent del Govern de canviar els objectius del transvasament Xúquer-Vinalopó.

El projecte de transvasament modificat del Xúquer-Vinalopó no sols traslladava la seua presa des de Cortés de Pallàs, a 100 km de la desembocadura, a la Marquesa, a tan sols 3 km d’ella, sinó que fixava com objectius la recuperació dels aqüífers sobreexplotats del Vinalopó, mitjançant el tancament de pous, i una major garantia de l’agricultura d’aquesta zona que deixaria d’utilitzar aigua subterrània. L’abastiment urbà es realitzaria mitjançant dessalació i reordenació de recursos, quedant fora dels objectius del transvasament.

El que ara pretén el Govern és canviar aquests objectius amb els que la Unió Europea aprovà destinar fons europeus per a subvencionar el seu cost, potabilitzant l’aigua del Xúquer per a destinar-la a l’especulació urbanística i continuar fent negocis com fins ara, el que des de Xúquer Viu suposa una vulneració de l’acord al que es va arribar en 2005 i posa en perill de nou el propi riu i els regadius tradicionals de la Ribera.

Es va informar a l’eurodiputat que mentre més de 100.000 persones de pobles pròxims al Xúquer beuen aigua contaminada amb nitrats, es pretén enviar aigua potabilitzada del mateix riu a més de 100 km de distància amb l’excusa de la recuperació de costos.

En la reunió s’estigueren estudiant diverses iniciatives com presentar una queixa europea, entrevistar-se amb els comissaris europeus o formular preguntes parlamentàries. En les pròximes setmanes es concretaran aquestes iniciatives i es posarà en coneixement de la Unió Europea l’actual situació per a que adopte mesures al respecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada