Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 21 de maig del 2010

Nota de premsa de XV respecte al projecte d'embotelladora.

XÚQUER VIU AFIRMA QUE EL PROJECTE DE VENDRE AIGUA DE L’AQÜÍFER DEL VINALOPÓ A UNA EMBOTELLADORA DEMOSTRA EL NEGOCI QUE ÉS VOL FER AMB L’AIGUA DEL XÚQUER A ALACANT

Xúquer Viu denunciarà la situació a Europa i reclama que es declaren oficialment sobreexplotats els aqüífers del Vinalopó

Xúquer Viu no es creu que es tanquen pous en el Vinalopó quan arribe l’aigua del Xúquer

La notícia de que Andrés Martínez, president de la Junta del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí continua amb els seus intents de vendre aigua de l’aqüífer sobreexplotat del Vinalopó a una multinacional, demostra ben a les clares que el transvasament del Xúquer al Vinalopó té com a principal finalitat l’especulació i el negoci.

El transvasament del Xúquer-Vinalopó que tindrà un cost de 220 milions d’euros, dels quals 120 seran subvencionats per la Unió Europea, té com a objectius declarats oficialment la recuperació dels aqüífers sobreexplotats del Vinalopó i l’agricultura d’aquesta zona que teòricament passarà a regar-se amb aigua del Xúquer.

Aquest projecte obligaria a tancar pous del Vinalopó per a recuperar l’aqüífer, però Xúquer Viu no es creu, en absolut, que els pous arriben a tancar-se, continuant amb la situació de sobreexplotació d’aquests aqüífers i incorporant les aigües del Xúquer al negoci especulatiu d’aquestes comarques alacantines. El propi Josep Puxeu, secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, comunicà als membres de Xúquer Viu i la Mesa pel Xúquer en l’entrevista que tingueren l’any passat el seu escepticisme respecte al futur de tancament de pous, el que va deixar asombrats als membres de la delegació de la Ribera.

Xúquer Viu denunciarà aquesta situació a Europa que s’uneix a la intenció del Ministeri de Medi Ambient de potabilitzar l’aigua del Xúquer per a destinar-la a l’abastiment de les comarques del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí. Aquest canvi d’ús incompleix clarament els acords de fa cinc anys i els objectius fixats per al transvasament pel propi Govern; i trenca el consens aconseguit en 2005 amb el canvi de presa de Cortés de Pallàs a la Marquesa al final del riu.

Aquest és un dels motius principals pels que Xúquer Viu, recolzat per la Mesa pel Xúquer, i per la pràctica totalitat d’organitzacions de la Ribera i del País Valencià –partits polítcs, sindicats, organitzacions agràries, regants, grups ecologistes i tota classe d’associacions- ha convocat per al proper 29 de maig una manifestació a Sueca amb el lema de “Pel Xúquer, pel nostre futur”.

Xúquer Viu recorda que el Xúquer es troba al límit de les seu deteriorament irreversible i que les abundants, però puntuals, precipitacions produïdes aquests darrers mesos no poden fer-nos oblidar que els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i que els espais d’aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles.

El Xúquer no pot donar més de sí, pel que Xúquer Viu reclama al Govern d’Espanya i a la Generalitat Valenciana que assumeixen les seues responsabilitats amb el Xúquer i deixen de recolzar projectes i actuacions amb les que s’agreujarà la situació del principal riu del valencians i les valencianes.

Més informació Paco Sanz 649250411

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada