Xúquer Viu

Xúquer Viu

dimecres, 31 de març del 2010

LA MESA PEL XÚQUER RECOLZA LA CONCENTRACIÓ-MANIFESTACIÓ DEL 29 DE MAIG EN DEFENSA DEL XÚQUER

El passat dissabte es va reunir per desena vegada la Mesa pel Xúquer constituïda per Xúquer Viu, regants, representants municipals, grups ecologistes, sindicats i organitzacions agràries, així com entitats ciutadanes i socials, per tal d’estudiar la situació present i futura del riu.

La principal conclusió de la reunió, en la que participaren uns 40 representants de distints sectors, va ser el recolzament a la concentració-manifestació convocada per Xúquer Viu amb el lema “Pel Xúquer, pel nostre futur” per al pròxim 29 de maig a la ciutat de Sueca.

En la reunió en la que hi havia representants de tots els partits polítics de la comarca, participaren regidors i alcaldes de la comarca, entre els que es trobaven els alcaldes de Sueca, Albalat, Polinyà, Almussafes, Fortaleny i Benicull o el president de la Mancomunitat de la Ribera Baixa. Igualment hi assistiren representants de la Unió de Llauradors, CCOO, Intersindical Valenciana, Ecologistes en Acció, WWF/Adena, Xúquer Viu i la Fundació per una Nova Cultura de l’Aigua. Altres alcaldes, regidors i representants disculparen la seua presència.

Una de les conclusions de la reunió va ser que els interessos de la comarca i la defensa del Xúquer i els seus recursos havien d’estar per damunt dels distints interessos polítics o particulars. Igualment que les abundants precipitacions d’aquest hivern no ens poden fer oblidar el greu problema de sobreexplotació del Xúquer, el fet de que els recursos hídrics són cada vegada més escassos o les pressions i demandes insostenibles sobre els rius i les masses d’aigua. A un període de pluges intenses sol succeir un altre de llarga sequera i l’anomenat canvi climàtic intensificarà la reducció de les precipitacions en el futur.

La Mesa pel Xúquer va constatar un estancament o retrocés en les polítiques de l’aigua, responsabilitat de l’administració estatal i autonòmica, que fa necessari que la societat es mobilitze de nou per preservar el futur dels nostres recursos hídrics.

La necessitat de garantir l’abastiment de la Ribera amb aigua del Xúquer de la millor qualitat, acabant amb el subministrament d’aigua contaminada amb nitrats; el compliment de les finalitats del transvasament Xúquer-Vinalopó, de manera que en cap cas l’aigua del Xúquer es destine a usos diferents de l’agrícola i de la recuperació dels aqüífers sobreexplotats del Vinalopó; acabar amb la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental; l’elaboració del nou Pla de Conca d’acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua, amb l’establiment de cabals ecològics o la defensa dels regadius tradicionals i el camp valencià són els principals motius d’aquesta convocatòria.

L’objectiu d’aquesta mobilització es recuperar i preservar el Xúquer i els seus afluents i aqüífers, així com el bon estat de l’Albufera, per a què les persones que viuen al voltant del riu compten amb garanties d’aigua de bona qualitat i duradora, per a beure i per a desenvolupar activitats productives, així com per a gaudir dels usos comuns i ciutadans d’aquest patrimoni natural –des de passejar vora riu fins nadar, pescar o practicar esports com la piragua.

Més informació: Paco Sanz 649250411

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada