Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 12 de febrer del 2010

XARXA PEL XÚQUER

Col·lectius i entitats per la defensa i recuperació dels espais de l'aigua del País Valencià i Castella la Manxa es reuniran el dia 20 de febrer a la ciutat de Cuenca per tal de constituir una Xarxa pel Xúquer.


XARXA PEL XÚQUER

Col·lectius i entitats per la defensa i la recuperació dels espais de l’aigua

A finals de 2000 va entrar en vigor en la Unió Europea la Directiva Marc de l'Aigua. Esta legislació va marcar un punt d'inflexió per a reconduir la política de l'aigua cap a la protecció dels ecosistemes, una vegada constatat el gravíssim deteriorament dels nostres espais de l'aigua.

La Directiva contempla un procés de planificació hidrològic obert a la participació de tota la societat -no sols dels usuaris econòmics- amb un calendari de treball que hauria d’haver finalitzat en 2009, l'objectiu del qual és el d'aconseguir el bon estat de totes les masses d'aigua en 2015.

En l'actualitat, gener del 2010, la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer acumula ja més de dos anys de retard respecte al calendari per a l'elaboració del Pla de Conca establert per la Directiva Marc de l'Aigua i per la Llei d'Aigües espanyola; i, el procés de planificació es troba paralitzat de ‘facto', al mateix temps que el deteriorament ambiental de la conca és cada vegada major:

- Continuen sense estar establerts els cabals ecològics en llits superficials el que ha ocasionat que en els últims anys s'hagen assecat trams de rius a Conca, Albacete o València. Persisteixen igualment greus problemes de contaminació en aquests llits.

- Les principals masses d'aigua subterrània experimenten una caiguda lliure tant en els seus nivells piezomètrics com en el seu estat qualitatiu. En paral·lel, els espais de l'aigua dependents del drenatge natural d'estes masses a través de llits, fonts, brolladors i aiguamolls estan desapareixent a marxes forçades .

- Cada vegada més l'abastiment d'aigua a la població corre perill de no poder dur-se a terme a partir de les fonts tradicionals i es projecten grans obres per a portar i portar l'aigua des de grans distàncies, tant dins com fóra de la conca hidrogràfica natural.

- L'opinió de la ciutadania corre seriós perill de no ser tinguda en compte, de manera que el nou Pla Hidrològic de Conca, com ja va ocórrer amb el de l'any 1998, puga nàixer fruit d'acords polítics entre les administracions públiques territorials afectades, sense consideració cap a la conservació del medi ambient.

Per tot això, els col·lectius i entitats que dins de la conca del Xúquer lluitem per uns espais de l'aigua vius, ens autoconvoquem el pròxim dissabte 20 de febrer en la ciutat de Conca a les 11 hores en el “Centro Joven (Avenida Reyes Católicos, 35)” vore mapa ací), per a abordar aquests temes d’interès comú i decidir sobre la possibilitat de crear una Xarxa pel Xúquer per a unir esforços en la tasca que compartim.

Esperant comptar amb la vostra presència, quedem a la vostra disposició.

Acció Ecologista – Agró, Ecologistes en Acció del País Valencià, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Seo/Birdlife, WWF/Adena, Xúquer Viu, Asociación para la Conservación de los Ecosistemas de La Manchuela, Ecologistas en Acción-Albacete i Ecologistas en Acción-Cuenca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada