Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 27 de juny del 2014

Rebuig social al macroabocador de Guadassuar





     
  I encara hi ha qui el defensa: "Bonig defiende el vertedero porque en algún sitio hay que dejar la basura". 
    L'argument és de pes... Segurament podria haver defensat la ubicació amb arguments técnics. Però sempre és més senzill dir obvietats, clar.
 





NOTA DE XÚQUER VIU AL RESPECTE:

Xúquer Viu demanarà a la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient que rebutge de manera definitiva el macroabocador de Guadassuar

Els resultats del Pla de Participació Pública demostren l'oposició quasi unànime a aquesta instal·lació

La Sèquia Reial del Xúquer, els Ullals del Riu Verd, els aqüífers i l'Albufera estarien en perill si el macroabocador es construeix en la ubicació proposada

Els resultats del Pla de Participació Pública realitzat per a l'Estudi d'Integració Paisatgística del macroabocador projectat al terme de Guadassuar i al costat de la Sèquia Reial no han pogut ser més contundents, amb una oposició quasi unànime a aquesta instal·lació.

Cal tindre en compte, per a un Pla de Participació d'aquestes característiques, l'elevat número de persones que ha participat, que ha sigut de 158, quan per a la seua contestació era necessari entrar a la pàgina de l'Ajuntament de Guadassuar i localitzar l'enquesta per a després omplir els apartats de manera no sempre fàcil. Igualment cal destacar que la gran majoria de respostes pertanyen a persones de la zona, de la comarca de la Ribera i de les poblacions pròximes a la instal·lació. Finalment indicar el gran i variat número d'arguments amb els que els participants expressen la seua oposició al macroabocador. Ni un sol d'aquests arguments és favorable a la instal·lació.

Des de Xúquer Viu es reitera que el macroabocador de Guadassuar suposa una amenaça directa a les masses d'aigua i demanarà a la Conselleria de Territori i Medi Ambient que descarte definitivament aquesta instal·lació. La instal·lació se situa a tan sols 30 metres de la Sèquia Reial i a 5 metres de grans conduccions del reg de la Confederació del Xúquer i de la Sèquia Reial.

El projecte posa en risc la conservació de l'Albufera de València que podria resultar contaminada a través de la Sèquia Reial. Cal tindre en compte les cada vegada més veus, com la de l'Ajuntament de València que demanen una aportació directa d'aigua del Xúquer a l'Albufera a través de la Sèquia Reial. Una ruptura de la bassa de lixiviats podria produir un abocament contaminant en grans volums sobre la Sèquia Reial del Xúquer, el cabal de la qual alimenta directament l'Albufera. Aquesta mateixa contaminació podria produir-se igualment per desbordament de l'abocador en episodis de fortes pluges.  

El projecte podria tenir greus efectes sobre la zona humida catalogada "Naixement del Riu Verd" i del Lloc d'Importància Comunitària "Ullals del Riu Verd". La ubicació de l'abocador estaria només a 953 metres del límit de la conca d'afecció d'aquesta zona humida. Els "Ullals del Riu Verd" corren greu risc de contaminació per la proximitat d'aquest abocador.  

Cal assenyalar que els riscs s'incrementen per la proximitat, a tan sols 5 metres de l'abocador, de grans conduccions de reg de la Confederació del Xúquer i de la Sèquia Reial. (Canal principal i doble canonada de pressió de 1,7 m de diàmetre cadascuna, més xarxa de transport annexa). Una fuita de gran entitat en aquestes canonades podria ocasionar veritables desastres tenint al seu costat la bassa de lixiviats i el vas de l'abocador.    

El projecte podria tenir greus afeccions a les aigües subterrànies, tant en l'aqüífer de la Plana Alta sobre el que se situa, com en l'aqüífer veí de l'Ave, ja que segons la cartografia oficial de la Conselleria de Medi Ambient sobre vulnerabilitat als aqüífers, es comprova que l'emplaçament de l'abocador projectat es troba sobre una àrea de vulnerabilitat als aqüífers Alta.   

Característiques del abocador proposat segons el projecte: Ocuparia una superfície de més de 140.000 metres quadrats -prop de 170 fanecades-, amb una profunditat de més de 35 metres en alguns punts i un volum previst d'excavació de 2.091.000 m3. Anualment podran soterrar-se fins 100.000 tones de residus d'una població de 330.000 habitants de la Ribera i la Valldigna.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada