Xúquer Viu

Xúquer Viu

diumenge, 1 de juny del 2014

DIGUEM NO A LA BARBÀRIE: NO AL PLA DE CONCA DEL XÚQUER. Manifest de la Mesa pel Xúquer, El Palmar, 31/05/2014.


El Xúquer és l’ombra del riu que fou: la sobreexplotació de la Manxa Oriental i l’absència de cabals ecològics que garantisquen un ús compatible amb la seua vida, juntament amb els efectes del canvi climàtic expliquen la seua mala salut.

No està en millors condicions l’Albufera de València, que a pesar de comptar amb totes les figures de protecció ambiental possibles, continua sense recuperar la transparència i la biodiversitat rica en les seues aigües.

El Pla de Conca de 1998 va ser un pla concebut per exprimir el Xúquer i els seus aqüífers; fet d’esquenes a la natura. Es va repartir “aigua de paper” a compte d’uns estalvis per la modernització dels regadius de la Ribera que no tingueren en compte que tant l’Albufera com el Xúquer es nodrien dels retorns de rec que es pretenien estalviar.

A l’any 2000 es va aprovar la Directiva Marc de l’Aigua, que estableix que l’objectiu de la política de l’aigua és la recuperació del bon estat de totes les masses d’aigua i el seu ús sostenible a llarg termini. Però ací, no es va fer cas i es varen donar drets d’ús d’aigua tant a la Manxa Oriental com al Vinalopó molt per damunt dels recursos disponibles.

El nou pla es continuista amb el Pla de 1998 i aprofundeix la sobreexplotació i deteriorament, perquè ara, a més a més, les aportacions són menors. Aquest nou Pla de Conca és un mal pla per al Xúquer i l’Albufera i posa en perill el nostre futur:

- Manté la sobreexplotació de la Manxa Oriental i dels aqüífers del Vinalopó.
- Reserva aigua del Xúquer per substituir extraccions insostenibles i noves expansions de regadius a Castella La Manxa.
- Assigna uns cabals mínims exigus que impedeixen que els nostres rius tornen a la vida,
- No garanteix cabals en quantitat i qualitat suficient per recuperar la salut de l’Albufera,
- Assigna els estalvis generats per la modernització dels regadius a la Ribera al transvasament al Vinalopó, en lloc de dedicar-los a compensar la pèrdua d'aportacions al Xúquer i l'Albufera.  
- Obri la porta de par en par a un nou transvasament des d'Antella, Cortes de Pallàs o des d’Alarcón. Tot això per beneficiar l’especulació amb l’aigua a Alacant, mentre es nega una concessió d’aigua superficial per abastiment a les poblacions de la Ribera afectats per la contaminació de nitrats i pesticides.

Aquest Pla és un mal Pla pel Xúquer i l’Albufera.

És un mal Pla pels que ens estimem la nostra terra i els seus espais d’aigua.

És un mal Pla pels que estem hui ací, però també pels que vindran darrere nostre.

Per tot això, hui ací a El Palmar, terra i aigua de l’Albufera, diem ben fort NO a aquest Pla que ens condemna junt al Xúquer i l’Albufera.

I tornarem a dir NO sonorament proper dissabte 14 de juny a València.

El Xúquer i l’Albufera no estan en venda ni permetrem que els ens furten.

Són nostres, dels nostres fills, i els volem vius i per molts anys!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada