Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 23 de maig de 2014

Manifest de la festa pel Xúquer. Sueca. 17 de maig de 2014.


VOLEM UN FUTUR PER AL NOSTRE RIU, PER A LA NOSTRA TERRA
Manifest de la Mesa pel Xúquer

El riu Xúquer ha sigut sempre el riu valencià per excel·lència, el cor de l'aigua per a la majoria dels valencians i dels riberencs. Durant molts segles, ha sigut un vertader riu, com hem escoltat al poema de l’alzireny Ibn Jafaya, escrit fa 1.000 anys. El Xúquer ha alimentat una agricultura llegendària de tarongerars, hortes i arrossars. Ha mantingut l'Albufera sana i plena de vida. Ha arribat a Cullera net, i encara amb força, fertilitzant el mar i renovant l’arena de les platges.

Però fa unes dècades que el Xúquer no és el mateix, ara porta un 60% menys de cabal que duia fa tan sols 30 anys. Els poderosos, els que decideixen el futur dels nostres rius i territoris ja fa anys que posaren els ulls en el Xúquer per pegar-li una mossegada més, tal vegada la definitiva, amb l'objectiu d’utilitzar la seua aigua per al negoci i l'especulació.

Però el Xúquer no dona més de sí. A la Manxa, la sobreexplotació del seu aqüífer ocasiona el declivi del nostre riu que arriba exhaust i sense força a les nostre terres. L'Albufera tampoc és la mateixa que teníem als anys 70 i aconseguir la millora del seu estat és cada vegada més difícil. Per si fora poc, el lobby de l'aigua d'Alacant no deixa d'exigir la millor aigua del Xúquer, i desprecia la del final del riu, la de la Marquesa, que és apta per al reg agrícola. Volen la d'Antella, la de Cortes, la d'Alarcón per a fer negoci amb ella. I els nostres governants de València i de Madrid, no defensen a la Ribera, ni al Xúquer, ni a l'Albufera. Enlloc d’això permeten i promouen l'espoli dels nostres recursos hídrics.  

Després d'un pla de conca nefast per al Xúquer, el de 1998, esperàvem que el nou pla complira la Directiva Marc de l'Aigua i avançara en la bona direcció de la recuperació ambiental, compatibilitzant els usos econòmics amb els ambientals.

Però en canvi, el pla aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua, recolzat pel Govern i per la Generalitat Valenciana, és un pla que condemna al Xúquer: no contempla uns cabals ecològics suficients per al Xúquer i l'Albufera. Augmenta els cabals per a regar a la Manxa consagrant la sobreexplotació de l'aqüífer que proporcionava aigua al Xúquer. Li nega una concessió d'aigua del riu per a beure a la Ribera i en canvi li la dona al Vinalopó. I, a més, el Pla estableix que els estalvis de la modernització del regadiu a la Ribera aniran també a Alacant, en lloc de compensar els cabals del Xúquer i l'Albufera per la reducció dels retorns de rec.

Per si fóra poc el ministre d'agricultura i el vicepresident del Consell firmaren un protocol que marca el camí per a fer un segon transvasament al Vinalopó, recuperant l’original a Cortes de Pallàs, fent-ne una altre a Antella o emportant-se l'aigua des d'Alarcón, el que suposarà la mort  del Xúquer i de l'Albufera, i perjudicarà greument el nostre futur. No volem cap altre transvasament ni des de Cortes, ni des d'Antella, ni des d'Alarcon. Diguem-lo ben alt per que s'assabenten: Al Xúquer no li sobra aigua, ni gota!

Hem volgut que en aquesta Festa pel Xúquer tinguen un protagonisme especial els xiquets i les xiquetes perquè és a ells als qui estan furtant-los el futur. Però no anem a consentir-ho.

No podem creuar-nos de braços i consentir la mort del Xúquer i de l'Albufera. Hem de mobilitzar-nos, com férem en 2005 i en 2010, i aconseguir parar aquests projectes. Hem d'impedir la venda del nostre riu i de la nostra aigua per a interessos privats.

Anirem a Europa, al tribunals i on siga necessari. Per això us convidem a participar en les mobilitzacions previstes: el 31 de maig a les 11 del matí al Palmar, però sobretot vos esperem a València el 14 de juny a les 7 de la vesprada per omplir la Plaça de Manises.

Hem de fer escoltar ben fort la nostra veu i dir als governants que la Ribera i les altres comarques del País Valencià no anem a consentir que espolien els nostres recursos hídrics.

Evitem la condemna a mort del Xúquer i de l’Albufera!
Pel Xúquer i l'Albufera! No al Pla de Conca! Visca el Xúquer viu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada