Xúquer Viu

Xúquer Viu

dimarts, 20 de maig del 2014

24 DE MAIG: VINE AMB XÚQUER VIU A CELEBRAR EL DIA MUNDIAL DE LA MIGRACIÓ DELS PEIXOS

El 24 de maig es celebra el Dia Mundial de la Migració del Peixos, per tal de concienciar-nos al voltant de la importància de mantenir i recuperar la connectivitat al llarg de tot l'eix fluvial, des del naixement fins la mar, que permet la migració dels peixos. Molts peixos necessiten migrar al llarg dels rius, dels rius a la mar o de la mar als rius per poder alimentar-se, desenvolupar-se i reproduir-se.
Durant el segle XX, amb l'objectiu de regular els cabals dels rius per intensificar l'ús de l'aigua pel regadiu, la producció d'electricitat o l'abastiment de la població i les indústries, es va incrementar substàncialment el nombre d'assuts i preses que fragmenten en els nostres rius, creant barreres infranquejables pels peixos i alterant significativament la circulació de cabals, sediments i nutrients
Aquesta situació ha desembocat en la pràctica desaparició de moltes espècies de peixos autòctones, com ara la loïna del Xúquer o l'anguila europea, per posar alguns exemples a la conca del Xúquer. 
Per tal de reduïr l'impacte d'aquestes infraestructures sobre la vida als ecosistemes aquàtics, els assuts i les preses haurien de comptar amb escales o passos que permitiren als peixos salvar eixos obstacles. Malgrat que aquest tipus de mesures correctores estan previstos des de fa més d'un segle en la nostra legislació, són molt pocs els assuts i les preses que en tenen. A més a més, hi ha molts assuts i xicotetes preses abandonades o amb manteniment deficient que obstaculitzen el pas del peixos, una vegada desapareguda l'activitat econòmica per a la qual varen ser construïdes en el seu moment.
Aquest problema afecta a molts rius a tot el planeta, per això es va posar en marxa aquesta campanya a escala mundial, a la qual des de Xúquer Viu ens unim, en col·laboració amb el CIREF (Centro Ibérico de Restauración Fluvial), AEMS-Ríos con Vida i WWF.

Et convidem a participar-hi el proper dissabte 24 de maig en les dues activitats que hem preparat. El transport és a càrrec dels assistents (vehícle propi)

10 h. Visita a l'Assut de la Marquesa (Cullera)
El mapa mostra còm arribar-hi des de
  l'estació de RENFE de Cullera 
fins el punt de trobada al costat de l'Assut de la Marquesa

Per descobrir còm es connecta el nostre riu a la mar comptarem amb la participació de personal tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que ens explicarà la rehabilitació realitzada de l'Assut i les característiques de l'escala de peixos que es va construir. Un investigador d'ecosistemes fluvials i els membres d'AEMS-Ríos con Vida ens il·lustraran sobre la importància de garantir la connectivitat en els rius i amb la mar, tant per la biodiversitat com per a les persones. També hi serem membres de Xúquer Viu per comentar la importància dels cabals ecològics i de la recuperació de la salut del nostre riu. Hi ha prevista una xicoteta picadeta al voltant de l'Assut i activitats lúdiques pels més menuts.

13 h. Visita al Centre d'Investigació Piscícola "EL PALMAR" (El Palmar)
El mapa mostra còm arribar-hi des de l'aparcament de cotxes i autobusos a l'entrada del poble de El Palmar" fins el Centre d'Investigació Piscícola "EL PALMAR"
Localització en Google Maps  (mapes interactius):
Tècnics d'aquest centre ens explicaran la importància de la migració dels peixos no sols pels rius sinó també per l'Albufera de València, i tota la gent que hi viu al voltant, com ara els pescadors. Durant la visita a les instal·lacions ens contaran els projectes de recuperació i repoblació d'espècies endèmiques com el samaruc, el fartet o l'anguila europea -entre d'altres- que es porten a terme des d'aquest centre i similars i la seua situació actual.
Aproximadament a les 14 h finalitzarà la visita.

Podeu venir a ambdúes visites o be a una d'elles.

¡¡¡Ens veiem dissabte!!! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada