Xúquer Viu

Xúquer Viu

dimecres, 12 de febrer del 2014

Científics de la UPV i la UV detecten pesticides prohibits en les aigües i peixos del riu Xúquer

Nota de premsa de la Universitat de València
11-02-2014

La presència de pesticides, juntament amb altres factors d’estrès, amenaça la biodiversitat del riu Xúquer

La presència de diversos pesticides en combinació amb altres factors d’estrès, en un escenari futur de canvi climàtic i major escassetat de l’aigua, poden produir efectes severs sobre la biodiversitat del riu Xúquer. Així es deriva d’un estudi desenvolupat per científics de la Universitat de València i la Universitat Politècnica, publicat en la prestigiosa revista ‘Journal of Hazardous Materials’.

Aquest treball forma part del projecte SCARCE, dedicat a descriure i predir els efectes del canvi global en els recursos hídrics i la qualitat de l'aigua, finançat pel programa CONSOLIDER-INGENIO 2010.  Les investigadores de la Universitat de València són Ana Masiá i Yolanda Picó.

Per a la seua investigació, l’equip de treball de la UV i la UPV va analitzar cinc punts concrets del curs fluvial del Xúquer: en Huélamo (capçalera), Conca ciutat, el Paraje de Cuasiermas, Xalans i un últim lloc sota l’assut d’Antella. En cada lloc es van prendre mostres d'aigües i es van capturar peixos de diferents espècies mitjançant pesca científica.

Posteriorment, en els laboratoris del Grup d'Investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental de la Facultat de Farmàcia (Universitat de València), es va avaluar la concentració de pesticides, tant en l'aigua com en els peixos, advertint la presència fins i tot de diferents components prohibits per la Unió Europea.

“La persistència de certs pesticides en diferents zones de la conca, amb concentracions aproximadament estables, indiquen que existeix una aportació continua al llarg del riu; els de major concentració mitjana són el piriproxifen i el procloraz –associats amb diferents tractaments en els cultius agrícoles–, imazalil i clorfenvinfós, entre uns altres”, explica Francisco Martínez Capel, de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres de la UPV i membre del Centre Ibèric de Restauració Fluvial (CIREF).

En els peixos, els compostos detectats en diversos llocs van ser azinfos-etil, clorpirifós, etión, diazinon i dimetoat. En aquest cas, la concentració variava segons l'espècie; on més van trobar va ser en la truita comuna i en l’anguila europea, espècie en perill crític d'extinció. Aquest últim resultat és de gran importància a causa que aquesta espècie es troba en amenaça crítica en l’àmbit internacional, “i per tant mereix investigacions amb major profunditat”.

“Les concentracions de pesticides detectades no representen un perill immediat per als peixos, però no es pot descartar que alguns estiguen afectant al seu metabolisme i comportament, i per tant al seu creixement i reproducció”, afig Martínez Capel.

A partir de les conclusions de l'estudi, els científics adverteixen de la necessitat de més investigacions “per a protegir als ecosistemes aquàtics i a les persones; a més, hauria de prioritzar-se el control de certs pesticides àmpliament presents per part de les administracions competents, a escala de conca hidrogràfica. És necessari prestar major atenció i realitzar un seguiment més continu de la qualitat i composició de les aigües, així com dels cabals ecològics”, conclou Martínez Capel.

Boscos de ribera i Cabals Ecològics
Per a l'investigador de la UPV, una altra de les mesures urgents que cal prendre és la conservació i expansió dels boscos de ribera, juntament amb un augment significatiu dels cabals ecològics a escala regional.

Els boscos de ribera actuen com un filtre que redueixen la quantitat de pesticides que arriben a l'aigua tant per l'aire com per les aigües subterrànies. I sobre els cabals ecològics, Martínez Capel assenyala que haurien de ser majors i coherents amb la hidrologia natural (amb més cabals en anar descendint pel riu), doncs d'una altra manera no són capaços de diluir els contaminants que s'aboquen i s'acumulen al llarg de la conca. “Per contra, els cabals ecològics quasi nuls en els trams finals dels nostres rius (antigament estuaris), com el Serpis, perjudiquen ecològicament i també econòmicament a les persones que vivim en la conca”.

Referència bibliogràfica
Belenguer V, Martinez-Capel F, Masiá A, Picó I. Patterns of presence and concentration of pesticides in fish and waters of the Xúquer River (Eastern Spain). Journal of Hazardous Materials. Volum 265, Gener 2014.

Recull de premsa


Levante, 12-02-2014 (incluye video explicativo)
Los pesticidas comprometen la biodiversidad en el Júcar
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/02/12/pesticidas-comprometen-biodiversidad-jucar/1078473.html

El País (CV), 12-02-2014
Los pesticidas y la escasez de agua amenazan la biodiversidad del río Júcar
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/02/11/valencia/1392137553_377754.html

Las Provincias, 12-02-2014
Hallan en el Júcar pesticidas prohibidos por su peligro para las personas y los peces
http://www.lasprovincias.es/v/20140212/comunitat/hallan-jucar-pesticidas-prohibidos-20140212.html

La Vanguardia, 12-02-2014
La presencia de pesticidas en el Júcar amenaza su biodiversidad
http://www.lavanguardia.com/vida/20140211/54400151741/la-presencia-de-pesticidas-en-el-jucar-amenaza-su-biodiversidad.html

20 minutos
Un estudio alerta de que la presencia de pesticidas en el Júcar amenaza su biodiversidad
http://www.20minutos.es/noticia/2055614/0/rio-jucar/biodiversidad-pesticidas/valencia/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada