Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 15 de juliol del 2013

MANIFEST DEL 9é MULLA’T PEL XÚQUER, ASSUT D'ANTELLA 13 DE JULIOL DE 2013

MANIFEST DEL 9é MULLA’T PEL XÚQUER
RIU XÚQUER, ASSUT D'ANTELLA
13 DE JULIOL DE 2013

Celebrem hui, per novena vegada, el “Dia Europeu del Bany en els Rius”. Aquest dia milers de ciutadans i ciutadanes europeus reivindiquem una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius en el que es coneix com el "Big Jump", el gran salt. Xúquer Viu, junt a la Ribera en Bici i l’Ajuntament d'Antella, celebra per novè any consecutiu aquest “Mulla’t pel Xúquer” per recordar que el nostre principal riu és un riu sobreexplotat, sense cabal ecològic i contaminat en alguns dels seus trams i afluents. Volen reconciliar la gent amb els seus rius i recuperar-los. Volem banyar-nos en els nostres rius.
El que volem, amb aquesta celebració, és el compliment de la Directiva Marc de l’Aigua que contempla aconseguir un bon estat ecològic dels rius, dels aqüífers i de les zones humides per al 2015. Però aquest objectiu no serà possible al Xúquer, perquè el Pla de Conca que hauria d'haver-se aprovat al 2009 encara no ha eixit a consulta pública.
Hem de denunciar hui ací que de nou el Pla de Conca es troba estancat. A finals de juny hauria d'haver-se fer públic l'esborrany del nou Pla per ser sotmès durant 6 mesos a consulta pública. Però segons les últimes informacions de nou s'ha bloquejat aquest procés i si no es publica en el que resta del mes de juliol ens haurem d'anar a setembre o octubre. Mentre tant l'Estat Espanyol paga 200.000 euros diaris de multa, dels nostres diners, per aquest incompliment, que s'acumulen als 100 milions d'euros ja pagats. Continuem sense cabals ecològics, amb els aqüífers sobreexplotats, amb un deteriorament progressiu i constatable de les nostres masses d'aigua, rius, aqüífers i zones humides.
Volem recordar que en 2010 les Nacions Unides proclamarem que l’accés a l’aigua potable i el sanejament era un dret humà, com a factor essencial per a la vida i, per tant, que les autoritats públiques tenen l'obligació prioritària de garantir a la població la seguretat sanitària de l'aigua. Però a la comarca de la Ribera aquest dret humà no es compleix, perquè des de fa anys els aqüífers estan contaminats amb nitrats i ara pesticides. Tot això amb la passivitat de les administracions centrals i autonòmica que han fet ben poc per arribar a aquesta situació. Junt a altres organitzacions de la Plataforma "La Ribera pel dret a l'aigua", estem lluitant pel dret a l'aigua potable de qualitat i per això demanem l'acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries per a que tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d'aigua de qualitat adequada, una concessió administrativa d'aigua del Xúquer per als pobles de la Ribera en el pròxim Pla de Conca i la recuperació dels nostres aqüífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles que promoguen la transició cap una agricultura respectuosa amb el medi ambient, sense pesticides.
Però no tot són males notícies: enguany Xúquer Viu compleix 10 anys i estem d'enhorabona, perquè amb el vostre suport i el de moltes persones i organitzacions de la Ribera i de tot el País Valencià, estem aconseguit que la lluita per una Nova Cultura de l'Aigua, per la recuperació dels nostres rius, de l'Albufera, dels nostres paisatges d'aigües no s'oblide. Si fa 10 anys Xúquer Viu no haguera nascut, segurament Antella, hui en dia, no presentaria aquest aspecte. En el seu lloc tindríem, ací o a Cortes de Pallàs, una monstruós transvasament que haguera arruïnat les perspectives de recuperació del nostre riu. Però no podem baixar la guàrdia, perquè interessos molt poderosos i amb molts recursos econòmics no cessen en el seu objectiu d'emportar-se la millor aigua del Xúquer per al negoci i l'especulació. Amb el vostre recolzament no passaran!
PER LA RECUPERACIÓ INTEGRAL DELS NOSTRES RIUS, AQÜÍFERS I ZONES HUMIDES!!
PER UN XÚQUER VIU!! PEL DRET A L'AIGUA!! PER UNA NOVA CULTURA DE L'AIGUA!!
VISCA EL XÚQUER VIU!!
 
 
 
 
 
 
Això han dit els diaris: 
 
LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ
Xúquer Viu celebra el bany a Antella per reivindicar la recuperació dels rius
 
RIBERA EXPRÉSS
150 riberencs es mullen a Antella per reclamar un Xúquer més Viu

ABC/EFE
Xúquer viu pide en Antella una mejora de la calidad de los ríos

LEVANTE
El nuevo retraso en el Plan del Júcar afectará a una posible concesión de agua 
para la Ribera 
El Gobierno paraliza el Plan del Júcar y paga 200.000 € por cada día de retraso  

 LA INFORMACIÓN/EUROPA PRESS 
Xúquer Viu reivindica en el azud de Antella una mejor calidad del caudal de los ríos valencianos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada