Xúquer Viu

Xúquer Viu

dimarts, 14 de maig del 2013

UNES 150 PERSONES ES CONCENTREN A ANTELLA PER DEFENSAR EL XÚQUER I EL DRET DE LA RIBERA A BEURE DEL RIU


¡¡¡MOLTES GRÀCIES A TOTS I TOTES PEL VOSTRE RECOLZAMENT!!!



Levante-EMV (ed. La Ribera) - 10/05/2013


Durant la concentració Xúquer Viu va fer lliurament al Secretari d'Agricultura de la Conselleria d'Agricultura i Aigua, que venia en representació del Consell de la Generalitat Valenciana, d'una carta dirigida al president Alberto Fabra, ja que el president, finalment, no va acudir a l'acte de la solta d'aigües de la Sèquia Reial del Xúquer.





TEXT DE LA CARTA DIRIGIDA DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT VALENCIANA, N'ALBERTO FABRA:



Antella 9 de maig de 2013

Sr. President de la Generalitat Valenciana:

Des de Xúquer Viu volem fer-li arribar la nostra preocupació i malestar per les declaracions efectuades la passada setmana a Villena en el marc d'una reunió amb la Junta Central d'Usuaris del Transvasament Xúquer-Vinalopó.

En dites declaracions es va transmetre, segons nota de la pròpia Generalitat Valenciana, el recolzament i defensa dels interessos i demandes d'aquesta Junta.

Dita Junta Central del Vinalopó, Marina Baixa i l'Alacantí, presidida per Andrés Martínez, reivindica des de fa anys un nou transvasament del Xúquer cap a les comarques alacantines des de Cortés de Pallàs, no conformant-se amb el transvasament des de la Marquesa, aprovat per la Unió Europea i cofinançat amb 120 milions d'euros per la Unió Europea, condicionats al compliment d'una sèrie de requisits que encara no s'han complit.

Xúquer Viu vol recordar al Sr. President de la Generalitat que el Xúquer és un riu sobreexplotat, sense cabal ecològic, que no pot donar més de sí, ja que es troba al límit de les seu deteriorament irreversible. Els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i els espais d’aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles. 

Demanar un altre transvasament del Xúquer des de Cortes o des d'Antella, és totalment inviable ambiental, social i econòmicament. Així ho va corroborar la Unió Europea al 2006 quan accepta el canvi de presa al final del riu, una vegada quedà clar que les dades que es gastaren per justificar el transvasament des de Cortes no responien a la realitat, no tenien en compte els cabals ecològics ni del Xúquer ni de l'Albufera i les aportacions del riu estaven sobreestimades en un 30% respecte a la realitat dels últims 30 anys.

Sr. President de la Generalitat Valenciana, s’ha demostrat tècnicament que el transvasament des de Cortes o des d’Antella significaria: en primer lloc, dessecar literalment els últims 100 km del Xúquer i condemnar a l’Albufera a una degradació sense retorn, és a dir deixar aquests dos ecosistemes emblemàtics sense cap tipus de cabal ecològic; en segon lloc, deixar sense garantia de subministrament als regants històrics de la Ribera Alta i de la Ribera Baixa del Xúquer; en tercer lloc, posar en situació de permanent sobreexplotació l’aqüífer de la Plana de València, del que beuen i reguen centenars de milers de persones a la Ribera i que a més és reserva estratègica per a l’abastiment i el regadiu de la Ribera en època de sequera i en quart lloc suposaria la pèrdua de garantia de subministrament per a l'abastiment de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, que beu de les aigües d'excel•lent qualitat del Xúquer. 
Es dona la paradoxa, Sr. President de la Generalitat Valenciana, que mentre es reivindica aigua de qualitat del Xúquer per a Alacant, quasi 200.000 veïns i veïnes de la Ribera no poden abastir-se amb aigua de qualitat d'eixe mateix Xúquer que passa al costat de les nostres cases.

Des de fa anys moltes poblacions presenten elevats índex de nitrats en les seues aigües, molt per damunt d'allò permès legalment. A més, recentment han aparegut a Alzira, Carcaixent, Llaurí, Corbera o Carlet restes de pesticides en l'aigua potable, el que ha fet que foren declarades com a "no aptes" per al consum humà.

Davant aquesta situació les administracions responsables, estatal i autonòmica, no han complit amb les seues obligacions d'evitar el deteriorament dels aqüífers i de proporcionar aigua potable de qualitat a la Ribera. La Generalitat Valenciana fa 16 anys que es va comprometre a tindre, per a 2002, finalitzades les obres necessàries, i hui, 11 anys després, el problema és més greu que mai.

És per tot allò, Sr. President de la Generalitat Valenciana que des de Xúquer Viu li demanem que deixe de recolzar demandes insostenibles, com les efectuades per la Junta d'Usuaris del Vinalopó de fer nous transvasaments i centre la seua labor en garantir el compliment de les condicions ambientals imposades per la Comissió Europea per finançar amb 120 milions d'euros la conducció del transvasament Xúquer-Vinalopó i que encara no es compleixen -entre aquestes condicions destaquen la fixació i respecte de cabals ecològics al Xúquer abans de fer qualsevol transvasament, garantir els drets dels usuaris de la conca cedent així com el no deteriorament del Xúquer i el seu estuari, el bon estat de l'Albufera, la reversió de la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i del Vinalopó, el tancament de pous al Vinalopó.

Sr. President de la Generalitat Valenciana, Xúquer Viu li demana l'acabament urgent i prioritari de les obres i instal•lacions necessàries per a que tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d'aigua de qualitat adequada. Igualment que es realitzen els esforços necessaris per a la recuperació dels nostres aqüífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles que promoguen la transició cap una agricultura respectuosa amb el medi ambient.

Finalment Sr. President de la Generalitat Valenciana, Xúquer Viu li demana que ens posem a treballar conjunta i seriosament per millorar la salut del riu i dels seus ecosistemes associats. La millor garantia de tindre aigua suficient i de qualitat en el futur és complir estrictament la Directiva Marc de l'Aigua, és a dir, aconseguir el bon estat de les masses d'aigua: rius, aqüífers, brolladors i zones humides.

Per al compliment de totes aquestes finalitats Xúquer Viu s'ofereix a treballar de manera conjunta i desinteressada amb les distintes administracions, començant per la que vostè presideix.

Atentament,
Roger Pons
President de Xúquer Viu

REPERCUSSIONS CONCENTRACIÓ XÚQUER VIU ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Ribera Televisió - 09/05/2013

 Levante-EMV - 10/05/2013 (Ed. Impresa - La Ribera)

La Veu del país Valencià - 10/05/2013
Xúquer Viu denuncia la paralització del Pla de la Conca i el deteroriorament dels ecosistemes
http://www.laveupv.com/noticia/712/xuquer-viu-denuncia-la-paralitzacio-del-pla-de-la-conca

La Veu del país Valencià - 09/05/2013
El Consell diu que 'per ara' no hi ha canvi de presa per al transvasament al Vinalopó
http://www.laveupv.com/noticia/2317/el-consell-diu-que-per-ara-no-hi-ha-canvi-de-presa-per-al-transvasament-al-vinalopo

La Veu del país Valencià - 09/05/2013
Àlbum de fotos: Solta d'aigües desde l'Assut d'Antella i concentració de Xúquer Viu
http://www.flickr.com/photos/93060662@N03/sets/72157633441240699/

Ribera Express - 09/05/2013
El Consell manté la incògnita sobre un canvi en el Xúquer-Vinalopó: “no hi ha res decidit”
http://www.riberaexpress.es/2013/05/09/el-secretari-autonomic-dagricultura-diu-en-antella-que-no-hi-ha-cap-canvi-respecte-al-xuquer-vinalopo/>


Ribera Express - 09/05/2013
Els regants cediran l’aigua del Xúquer perquè la Ribera bega aigua de qualitat en octubre
http://www.riberaexpress.es/2013/05/09/els-regants-cediran-laigua-del-xuquer-perque-la-ribera-bega-aigua-de-qualitat-a-partir-doctubre/>


Las Provincias - 10/05/2013
El Júcar, para sus vecinos
http://www.lasprovincias.es/v/20130510/ribera-costera/jucar-para-vecinos-20130510.html



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada