Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 3 de desembre del 2012

SINDICATS, ORGANITZACIONS ECOLOGISTES I CULTURALS S’UNEIXEN PER DONAR SUPORT I PROMOURE LA INICIATIVA CIUTADANA EUROPEA PEL DRET HUMÀ A L’AIGUA

Nota de premsa - 30 de novembre de 2012

CCOO-País València, UGT-País Valencià, Acció Ecologista-AGRÓ, Ecologistes en Acció de València, SEO/BirdLife, WWF-València, Xúquer Viu, Fundación Nueva Cultura del Agua i Acció Cultural del País Valencià han llançat una campanya per donar a conèixer i promoure l’adhesió ciutadana a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) perquè la legislació europea garantisca el dret a l’aigua i al sanejament com a dret humà i la gestió pública d’aquests serveis públics essencials.

En el marc d’aquesta campanya, el proper dimarts 4 de desembre a les 19.00 hs. tindrà lloc al Saló d’Actes del Centre de Cultura Contemporània Octubre (c/San Ferran, 12 – 46001 València) la conferència “El agua como derecho humano. Por qué es necesaria una gestión pública” a càrrec de Pedro Arrojo, premi Goldman 2003, professor de la Universitat de Saragossa, ex-president de la Fundación Nueva Cultura del Agua i ambaixador d’aquesta ICE a Espanya.

 
La signatura electrònica per recolzar aquesta iniciativa es pot fer directament en el següent web: https://signature.right2water.eu/oct-web-public/signup.do?lang=es.


La ICE és un instrument a l’abast dels ciutadans europeus similar a la iniciativa legislativa popular a escala estatal, però a escala europea. La tramitació de la ICE requereix el recolzament d’almenys 1 milió de ciutadans dels estats membres de la Unió Europea. Per aquesta raó, es va llançar una campanya d’arreplegada de signatures mitjançat internet, a banda de formularis en paper, tot arreu la Unió Europea. Posteriorment, la proposta legislativa objecte de la ICE es debatrà al Parlament Europeu qui finalment la remetrà a la Comissió Europea, organisme que ostenta la iniciativa legislativa en la Unió Europea.

L'objectiu de la ICE és que la Comissió Europea presente una proposta legislativa per a la implementació del dret humà a l'aigua i el sanejament reconegut per l'ONU i per a promoure el subministrament d'aigua i el sanejament com a serveis públics essencials per a tots. En concret la proposta legislativa demana que la legislació de la Unió Europea exigisca als governs que garanteixen i proporcionen a tots els ciutadans i ciutadanes serveis d'aigua potable i sanejament adequats. Per a la qual cosa, la proposta legislativa insta a que:

1.       les institucions comunitàries i els Estats membres, per obligació, vetllen per que tots els ciutadans puguen exercir el dret a l'aigua i el sanejament;

2.       el proveïment d'aigua i la gestió de recursos hídrics no es regeixen per “les normes del mercat interior” i que s'excloguen els serveis d'aigua de l'àmbit de la liberalització;

3.       la Unió Europea redoble esforços per aconseguir l'accés universal a l'aigua i el sanejament.

La plana web de la campanya europea per promoure aquesta ICE és: http://www.right2water.eu/es. Més información sobre la ICE es pot trovar a la seua plana web en el website de la Comissió Europea: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing/details/2012/000003

Aquesta ICE ha estat impulsada per la Federació Europea de Serveis Públics (EPSU) -federació europea de sindicats- de la qual formen part CCOO i UGT. Al País Valencià, diverses entitats (sindicals, ecologistes i culturals) han decidit unir esforços per donar a conèixer i promoure aquesta iniciativa i invitar a entitats, col·lectius i organitzacions ciutadanes, així com als ciutadans a títol personal, a recolzar la ICE signant-la i donant difusió a la campanya de recollida de signatures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada