Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 19 de juliol del 2010

PROP DE 300 PERSONES PARTICIPEN A RIOLA EN EL 5é SOPAR POPULAR I FESTA DE XÚQUER VIU










En un ambient festiu quasi 300 persones es reuniren a la Plaça de la Constitució de Riola per commemorar el cinquè aniversari de la històrica manifestació del 28 de maig de 2005 i celebrar l’èxit de la manifestació del 29 de maig d’enguany en defensa del Xúquer i per una Nova Cultura de l’Aigua.

En el transcurs de l’acte, que comptà amb la col·laboració especial de l’Ajuntament de Riola i dels músics i cantants de la Ribera, es lliuraren per cinquè any els guardons “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”.

Premi "Aigua Clara"
El premi “Aigua Clara” que es concedeix pel compromís en la defensa del Xúquer va anar destinat en aquesta ocasió als alcaldes i regidors de la Ribera, en representació dels seus ajuntaments i pobles, que han recolzat al llarg d’aquest anys la lluita per un Xúquer viu. El recolzament institucional dels ajuntaments ha sigut fonamental per a que la conscienciació i sensibilització social hagen avançat en el camí de la plena recuperació del nostre riu.

Xúquer Viu, ha volgut destacar la trajectòria de 10 alcaldes de la Ribera, de diferents signes polítics, que simbolitzen eixa actitud de defensar els interessos dels seus pobles i de la seua comarca per damunt d’altres consideracions, sense oblidar que altres alcaldes i molts regidors són també mereixedors d’aquest guardó i que tindrem temps en successives ocasions d’ampliar aquesta llista, que per necessitat ha de ser limitada.











Les persones premiades són les següents:
- Joan Baldoví, alcalde de Sueca
- Albert Girona, alcalde d’Almussafes
- Alfred Gregori, alcalde de Castelló de la Ribera
- Joan Baptista Ferrando, alcalde d’Albalat de la Ribera
- Vicent Navarro, alcalde de Polinyà del Xúquer
- Manuel Anaya, alcalde de Riola
- Pere Muñoz, alcalde de Gavarda
- Vicent Almudèver, alcalde de Fortaleny
- Jose Francisco Damià, alcalde de Benicull
- Jordi Sanjaime, alcalde del Mareny de Barraquetes

Premi "Tarquim Pudent"
El premi “Tarquim Pudent” és el premi negatiu, destinat als que posen en perill la sostenibilitat i el futur dels nostres rius i es lliura per votació popular entre tres candidats. Aquest any optaven al Tarquim pudent Andrés Martínez, president de la Junta d’Usuaris del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí, Josep Puxeu Secretari d’Estat de Medi Ambient i Aigua i Juan Cotino conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana.

La votació popular li va atorgar el "Tarquim Pudent" a Juan Cotino pel següents mèrits:
Continua reclamant el transvasament de l’Ebre i s’oblida de defensar el Xúquer. Es partidari de destinar aigua del Xúquer per l’abastiment i l’especulació a Alacant i, a més, demana una segona presa a Antella. No es fa càrrec de les competències valencianes en els rius intracomunitaris, el que bloqueja (amb la col·laboració del Govern de la Manxa i del Ministeri de Medi Ambient) el nou Pla de Conca. Declarà: “En Alicante se necesita agua y en la provincia de Valencia hay aguas sobrantes. No se trata, por tanto, de traer lo que allí se necesita sino de traer lo que aquí sobra. En Valencia sobra agua y es justo que se reparta con Alicante.”

Discurs de Roger Pons
Al llarg de la nit Roger Pons, president de Xúquer Viu, va fer un resum dels fets i activitats al llarg del darrer any:

Bona nit a tothom, una vegada més ens hem reunit a la vora del riu Xúquer la gent que se l’estima de debò. Ací estem els seus amics i amigues, aquells que volem el millor per a d’ell. I ho fem perquè volem retrobar-nos, comprovar que no som quatre gats.

Encara que hui estem de festa, la nostra és un tasca complicada, caracteritzada per la lluita per aconseguir una millora i recuperació del nostre riu. Una lluita desigual, perquè ens enfrontem a interessos molt poderosos que compten amb recursos de tot tipus, i nosaltres només comptem amb les nostres veus i la força de la raó. I, sobre tot, comptem amb tots vosaltres. Per això cal que ens retrobem de tant en tant i ser militants permanents per a que la veritat i la raó gua
nyen terreny a la mentida i la ignorància.

Enguany, després d’uns anys més tranquils, ha tornat a ser un any amb dificultats:
  • Per una part, el Govern Valencià ha continuat utilitzant el tema de l’aigua de manera interessada, amb alts graus de demagògia i manipulació, fomentant l’enfrontament entre territoris com també ha fet el Govern de Castella-La Manxa. Recents afirmacions del conseller Juan Cotino no sols reclamen l’aigua del Xúquer per a beure a Alacant sinó que insisteixen en fer-li un segon forat al riu des d’Antella.
  • Per altra, en ple estiu passat es produïren notícies alarmants, ja que el canvi de responsables en el Ministeri de Medi Ambient generà un canvi en la política mediambiental, i més en concret en política d’aigua i en el transvasament Xúquer-Vinalopó. Cal recordar que el premi Aigua Clara de 2008 va ser per a Cristina Narbona, la ministra anterior. El secretari d’Estat Josep Puxeu després d’entrevistar-se amb Andrés Martínez, president de la Junta del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí, a més de promotor urbanístic, va prometre que l’aigua del Xúquer no sols es destinaria a l’agricultura sinó també a l’abastiment, és a dir a l’especulació urbanística d’aquestes comarques, vulnerant l’acord de 2005 que fixava com a objectius del transvasament la recuperació dels aqüífers sobreexplotats del Vinalopó: el tancament de pous, destinant l’aigua del Xúquer a l’agricultura.
Després d’una entrevista decebedora amb el Secretari d’Estat, pensàrem que calia divulgar la nova problemàtica entre la població, sobretot de la Ribera. Redactàrem un Manifest que recollia les aspiracions relatives al Xúquer i començàrem a recollir signatures i a fer xerrades divulgatives pels pobles. Ens vam moure molt i aconseguírem el recolzament de més de 100 organitzacions i d’unes 10.000 persones que signaren el Manifest. I el dia 29 de maig, celebràrem la Manifestació a Sueca. Varis milers de persones omplírem els carrers de la ciutat i tornàrem a reclamar respecte pel riu i pels habitants de la comarca.

Des de Xúquer Viu volem aprofitar aquest moment per reiterar el nostre agraïment a tots els que van acudir a l’acte, i especialment als que participaren més intensament en la seua organització i divulgació (alcaldes i regidors, sindicats, partits polítics, organitzacions agràries, grups ecologistes i organitzacions socials i ciutadanes de tot tipus), així com als periodistes comarcals que han donat un bon tractament a les notícies relatives a la manifestació i en general al Xúquer.

A banda hem estat participant en altres activitats:
  • Hem impulsat la creació de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua del Xúquer que agrupa a entitats i organitzacions que estan treballant per la recuperació dels rius i aqüífers de la conca del Xúquer des de la capçalera fins la desembocadura.
  • Hem celebrat el II Concurs de Fotografia Paisatges d’aigua al Xúquer: Cara i creu, que a finals d’agost podreu vore a Castelló de la Ribera. Al mes de març i coincidint amb l’exposició de fotografies organitzàrem una sèrie de conferencies i debats al Centre Octubre amb el títol: “Els rius molt més que aigua”.
  • Hem impulsat la creació de la Coordinadora del riu Albaida, que agrupa representats dels pobles que mulla aquest important afluent del Xúquer.
  • Vam organitzar una Jornada a Albalat sobre el Nou Pla de Conca, amb la col•laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
  • Hem impulsat i estem presents en la Mesa de Participació recentment constituïda que vol fer compatible la prevenció front avingudes amb la recuperació del nostre riu.
  • Estem participant intensament en l’elaboració del Nou Pla de Conca, tant a les reunions de la Mesa de Participació com presentant al·legacions als continguts fets públics.
  • Finalment, el passat 10 de juliol vam organitzar el 6é Mulla’t pel Xúquer, que enguany es va fer en dues fases, la primera a Manuel on denunciàrem el mal estat d’aquest riu i després anàrem a nadar a Antella on l’aigua si que permet un bany, objectiu que voldríem que fóra possible a tots els nostres rius i trams.
Resumint un poc, aquest ha estat la nostra tasca des de que ens reunírem per al sopar passat a Corbera. En aquell moment, ja avançàrem que calia estar a punt perquè pot ser caldria eixir al carrer i així va ser.

Per acabar dir-vos que encara queda molt a fer per recuperar el nostre Xúquer:
  • no tenim cabals ecològics, la qualitat d’aigua en alguns trams i afluents és molt deficient,
  • continua la sobreexplotació de l’aqüifer de la Manxa Oriental,
  • continuem bevent aigua amb excés de nitrats a molts pobles de la Ribera
  • no s’ha donat compliment al Pla de Recuperació del Xúquer...
I sense res més que afegir, vos done les gràcies per haver vingut a passar una nit tots junts ací a Riola. A l’any que ve que ens tornem a veure. Salut i força per a tothom.

Els cantants de la Ribera feren un recital dedicat al Xúquer
La festa de Xúquer Viu va acabar amb l’actuació de Dani Miquel, Rafael Estrada, Josep Didac, Martí Martorell, Lupe Català, Toni de l’Hostal i Paco Muñoz que van ser molt aplaudits al llarg de la nit. Finalitzarem la seua actuació cantant tots junts una cançó dedicada al Xúquer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada