Xúquer Viu

Xúquer Viu

diumenge, 22 de novembre del 2015

GUARDÓ EXTRAORDINARI D'ESCOLA VALENCIANA PER A XÚQUER VIU.

ESCOLA VALENCIANA ATORGA EL GUARDÓ EXTRAORDINARI A XÚQUER VIU. A l'anunciat premi de la Mancomunitat de la Ribera Alta es va unir ahir el d'Escola Valenciana per la defensa del Xúquer. Escola Valenciana és una entitat germana de Xúquer Viu amb la que compartim molts valors. Escola Valenciana també ha premiat, en la modalitat d'ús social, a l'Associació d'Editors del País Valencià. Josep Chaqués, també col·laborador de Xúquer Viu, ha rebut el guardó a la trajectòria individual. Enhorabona a tots ells! En la foto que acompanya el text, Roger Pons, president de Xúquer Viu, fent el discurs abans de rebre el guardó. En la foto de baix, Roger Pons i Paco Sanz, representant a Xúquer Viu, junt amb la resta de premiats i Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.Ací teniu el discurs del president de Xúquer Viu, Roger Pons:

-->
Bona nit a tothom. En primer lloc volem donar les gràcies a Escola Valenciana per haver-nos atorgat aquest guardó, que rebem amb especial plaer per vindre de vosaltres.
Xúquer Viu és una associació, que encara que té socis i amics a tot el País, està arrelada principalment a la Ribera i quan acudim a algun acte públic, generalment la gent ens coneix, i sap quina és la nostra lluita; però hui heu vingut gent de tot  arreu i en faré una pinzellada. 

La nostra associació va nàixer fa 12 anys amb l’objectiu d’evitar que la definició de riu deixara de ser vàlida per al Xúquer. Recordeu aquella definició que estudiàrem de: “riu és una corrent continua d’aigua que desemboca en la mar o en un altre riu”, doncs allò estava a punt de deixar de ser cert per al Xúquer a principi d’aquest segle. A la nostra zona el riu estava en una situació molt greu: tenia les aigües contaminades i cada any es produïen mortaldats de peixos, havien entrat espècies invasores que amenaçaven la fauna autòctona i hi havia una sobreexplotació del riu tan forta que de vegades el Xúquer, el principal riu valencià, es quedava en sec. 

En aquesta situació s’anuncià la construcció d’un nou transvasament a més de 100 km de la mar, el Xúquer-Vinalopó, i vam vore la urgència de lluitar per tal d’evitar-ho,  ja que allò, haguera significat la seua definitiva condemna a mort. Gràcies a la mobilització social i al suport de nombroses organitzacions, entre elles Escola Valenciana, que van respondre a la nostra crida, es va aconseguir eliminar aquella amenaça.  

Però, a part d’aquesta batalla, al llarg d’estos anys hem lluitat per convertir un riu que estava moribund en un riu sà, net i ple de vida. En aquest moment, el procés va en eixa línia, s’han fet avanços, però encara estem lluny d’aconseguir-ho. Entre altres coses perquè el govern valencià que teníem fins fa poc no ha volgut saber res d’aquesta lluita per salvar el riu Xúquer, i ens ha ignorat; com també ha fet amb la lloable lluita que Escola Valenciana porta endavant.

En aquests moments s'inicia un nou projecte per tal de promoure el coneixement del Xúquer, i una actitud de compromís i estima entre tots els ciutadans: infants, joves i adults. El projecte Viu el Xúquer, que anem a impulsar junt a altres entitats cíviques,com la vostra, buscarà la complicitat dels centres educatius i dels ajuntaments comarcals.  

 Estimar el País, és estimar la nostra llengua i cultura, però també és estimar el nostre paisatge, els nostres boscos, les muntanyes i els rius. Perquè sense ells no seríem res. 

Per acabar, dir-vos que mantenim la il·lusió que les noves generacions tindran un riu tan captivador com cantà fa mil anys Ibn Jafaja, el poeta d’Alzira.

Déu meu, com és de bell el riu en aquest llit,
més delitós per beure que uns llavis de donzella...
Un riu com el que figura al nom de la nostra associació i com mai hauria d’haver deixat de ser: un Xúquer Viu.     
 Moltes gràcies.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada