LA RIBERA ABRAÇA AL XÚQUER
Per un Pla de Conca que recupere el Xúquer
Centenars de persones s'han concentrat aquest matí a Alzira per abraçar el Xúquer convocats per Xúquer Viu i Escola Valenciana.
Els concentrats uniren els dos ponts d'Alzira, el Pont de Ferro i el pont José Pellicer, per abraçar el Xúquer. Malgrat el fred, els riberencs i riberenques formaren una cadena humana damunt del Pont de Ferro i a la vora del riu, d'un pont a un altre de la localitat. D'aquesta manera s'ha expressat l'estima que els ciutadans en tenim pel riu i els seus ecosistemes així com la reivindicació de la seua recuperació.
Posteriorment els assistents es reagruparen al Pont de Ferro on el president de Xúquer Viu, Roger Pons de Sumacàrcer, va llegir el Manifest de l'Abraçada (trobareu el text senser al final d'aquest text). Elvira Mondragón, de Cullera, va llegir el poema "La bellesa del riu" que el poeta alzireny Ibn Jafaya va dedicar al Xúquer fa més de 700 anys. Finalment els cantants de la Ribera, Néstor Mont, d'Algemesí, Josep Didac, de l'Ènova i Toni de l'Hostal, de l'Alcúdia, interpretaren canços dedicades al Xúquer. Els membres de l'organització AEMS-Rius amb Vida varen col·locar una exposició de rius ibèrics amb vida en el Pont de Ferro.
En la concentració van participar els diputats autonòmics Lluís Torró d'Esquerra Unida i Juan Ponce de Compromís. També van assistir els coordinadors comarcals, Jordi Mayor (PSPV), Diego Gómez (Compromís), Asensio Garcia i Felipe Hernández (EU), així com diversos regidors d’Alzira i d’altres municipis de la comarca, a més del president d’Escola Valenciana de la Ribera, Joan Cortés de Sueca i representants d'Equo.
L'acte que portava per lemes "No a un Pla de Conca que condemna el riu" i "El Xúquer és nostre i el volem viu" denunciava que, en les últimes dècades, el riu ha perdut un 60% del seu cabal, l'Albufera es troba en els seus nivells més baixos i a sovint el riu es queda sec a l'assut de Cullera -entre Sueca i Fortaleny-, quan encara falten 14 km per a la seua desembocadura. Sobreexplotat a la Manxa Oriental, sense cabals ecològics, ambicionat per lobbies poderosos al sud, el seu futur està en perill. I a més els nostres aqüífers estan contaminats amb nitrats i pesticides i ara, que hem d'abastir-nos amb aigua del Xúquer, ens neguen una concessió pròpia.
Finalment s'han repartit al·legacions al Pla de Conca entre els assistents i s'ha anunciat que el pròxim 14 de desembre Xúquer Viu ha organitzat una Jornada sobre el Pla de Conca a Sueca, amb participació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i representants dels regants de la Ribera, de Xúquer Viu, Fundació per una Nova Cultura de l'Aigua, SEO/BirdLife i ACEM-Ecologistes en Acció d'Albacete.
MANIFEST "EL XÚQUER ÉS NOSTRE I EL VOLEM VIU" llegit pel President de Xúquer Viu, Roger Pons, a Alzira, 30 de novembre de 2013
Quan abracem algú li estem manifestant que l’estimem, i si està passant una situació dura aleshores l’abracem més intensament per transmetre-li energia i ganes de reeixir i afrontar el futur amb optimisme.
Hui ens hem reunit al voltant del Xúquer, que ho està passant malament, per donar-li una intensa abraçada i que aquest missatge arribe fins a aquells que han elaborat un pla hidrològic, que compromet més encara la seua supervivència.
El riu Xúquer ha sigut sempre el riu valencià per excel•lència, el cor de l'aigua per a la majoria dels valencians. Però aquest riu fa ja temps que no és el mateix: en les últimes dècades ha perdut un 60% del seu cabal, l'Albufera es troba en els seus nivells més baixos i a sovint el riu es queda sec a l'assut de Cullera -entre Sueca i Fortaleny- quan encara falten 14 km per a la seua desembocadura. Sobreexplotat a la Manxa Oriental, sense cabals ecològics, ambicionat per lobbys poderosos al sud, el seu futur està en perill. I a més hem contaminat els nostres aqüífers amb nitrats i pesticides i ara, que hem d'abastir-nos amb aigua del Xúquer, ens neguen una concessió pròpia.
Després de tot això esperàvem un Pla Hidrològic que ajudara a consolidar i millorar la seua recuperació complint la Directiva Marc de l'Aigua, però lluny d’això el Pla que ara està en període d’exposició:
• Consolida la sobreexplotació del Xúquer al seu pas per La Manxa Oriental, que és la causa de la pèrdua de cabals durant les darreres dècades, permetent extraccions d’aquell aqüífer molt superiors a la seua recàrrega natural.
• L'esborrany publicat, obri la porta a un nou transvasament des de Cortés de Pallàs o Antella. Els canvis normatius que el PP ha introduït, a última hora, en la Llei d'Avaluació Ambiental, permetrien autoritzar nous transvasaments al Xúquer sense cap altre acte legislatiu. L’objectiu no és un altre que crear un negoci en benefici d’empreses privades, a costa dels nostres rius -patrimoni comú, ecològic i social- i fomentar el mercadeig amb l’aigua, un be públic.
• Els cabals ecològics són els grans sacrificats d'aquest Pla. Així, per exemple, el Xúquer difícilment botarà l’Assut de la Marquesa -a 4 km de la desembocadura. Els cabals mínims establerts són, en general, molt inferiors als cabals mínims absoluts dels rius en règim natural. El cabal ecològic mínim assignat a l'Albufera, està molt per baix de les necessitats mínimes del llac per a la seua recuperació.
• Els abastiments de la Ribera estaran lligats a intercanvis amb usuaris de menor prioritat i clarament discriminats respecte a la resta d'abastiments. Per als pobles de la Ribera es fixa una assignació lligada a una permuta amb els pous de sequera dels regants, el funcionament dels quals hauran de pagar els abastiments. Aquesta pretesa “solució” discrimina clarament a la Ribera respecte als altres abastiments, com València, Sagunt o Albacete que no tenen aquesta dependència.
I en contra d’aquest plantejament, del que sols vos hem esmentat quatre idees, volem fer-li arribar als responsables del Pla que els habitants de la Ribera i d'altres comarques valencianes no anem a consentir l'espoli i degradació definitiva del Xúquer i l'Albufera.
Per tot això Xúquer Viu i Escola Valenciana de la Ribera demanem la vostra col•laboració més encesa i que participeu en la recollida de signatures que presentarem a València a principis del mes de febrer.
Al mateix temps, cridem l’atenció dels ajuntaments i les entitats cíviques de la Ribera perquè ara està lliurant-se una batalla que condicionarà el futur de la nostra comarca i no poden quedar-se amb els braços plegats; cal que ens arromanguem tots perquè enfront tinguem un enemic amb gran poder econòmic i polític.
El Xúquer és nostre i el volem viu! No a un pla de conca que condemna al Xúquer!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada