Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 2 de juliol del 2012

NOTA DE PREMSA DE XV DESPRÉS DE L'ENTREVISTA AMB LA PRESIDENTA DE LA CHX


XUQUER VIU DEMANA A LA NOVA PRESIDENTA UNA MAJOR IMPLICACIÓ PER GARANTIR UN BON ESTAT ECOLÒGIC DELS NOSTRES RIUS I MASSES D'AIGUA  

L'ombra de la llum - Adrià Chafes Pastor
XÚQUER VIU ES REUNEIX AMB LA PRESIDENTA DE LA CONFEDERACIÓ HIDROGRÀFICA DEL XÚQUER

CABALS ECOLÒGICS, SOBREEPLOTACIÓ D'AQÜÍFERS, PARTICIPACIÓ I TRANSPARÈNCIA LES DEMANDES DE XÚQUER VIU

Xúquer Viu s'ha reunit recentment amb la Presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer Maria Ángeles Ureña acompanyada per Javier Ferrer, Comissari d'Aigües de la Confederació. Per Xúquer Viu acudiren el president, Roger Pons, la Secretària, Graciela Ferrer i el Portaveu, Paco Sanz

En una reunió distesa, on s'abordaren múltiples temes, la presidenta es va mostrar receptiva a les demandes de Xúquer Viu entre les quals destaquem:

Davant la deterioració progressiva i constatable de les nostres masses d'aigua -rius, aqüífers i zones humides- tals com a aqüífers sobreexplotats, cabals esquimalts, dessecació de trams del Xúquer en els últims anys, fonts i brolladors secs, demandem una major implicació de la Confederació per garantir un bon estat ecològic de les masses d'aigua. Reclamem una major preocupació pels temes ambientals i els usos comuns, i que no s'ocupen solament dels usuaris privatius o econòmics –bàsicament, regants, hidroelèctriques i abastiments. Sol·licitem que també es realitzen declaracions públiques respecte als valors ambientals dels nostres rius i ecosistemes aquàtics.

En concret li hem demanat:
- L'establiment de cabals ecològics adequats i la vigilància de determinats trams sensibles del Xúquer,
- Que s’ature la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i el Vinalopó, entre altres aqüífers, amb la recuperació dels nivells piezomètrics.
- Participació real i transparència.

Respecte al transvasament Xúquer-Vinalopó i relacionat amb la construcció d'un segon transvasament a Antella o Cortes de Pallàs, la presidenta ens manifesta que "cal utilitzar les infraestructures que hi ha, que han costat molts diners" -referint-se a l'Assut de la Marquesa- pel que en un futur immediat no es pensa abordar ni el canvi de presa ni una presa addicional. Igualment ens comunica que no està prevista la construcció de cap potabilitzadora per a les aigües que es transvasen des de la Marquesa.

Xúquer Viu li manifesta que qualsevol decisió que es puga prendre ha de comptar amb la participació de la conca cedent, no sols dels regants sinó també dels agents socials i ambientals.

Respecte al nou Pla de Conca, que havia d'haver-se publicat fa tres anys, se'ns informa de que pròximament es passarà l'Esquema de Temes Importants pel Consell d'Aigua de la Conca i que posteriorment se sotmetrà a consulta pública durant 6 mesos el nou Pla de Conca que no s'aprovarà abans de finals de 2013 o principis de 2014, amb quatre anys de retràs.

Igualment Xúquer Viu ha traslladat la seua preocupació per les espècies invasores com el silur demanant la presa de mesures adequades i demanant responsabilitat a les persones que poden haver introduït aquestes espècies en les nostres masses d’aigua.

Xúquer Viu es mostra preocupat pel que l’actual situació de sequera tinga como conseqüència un deteriorament dels rius, aqüífers i zones humides i es puguen reproduir situacions de dessecacions de trams de rius o mortaldat de peixos pel que estarà vigilant per que no siguen els rius els sacrificats en la present situació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada