1. Pèrdua de brotlladors, fonts i ullals:
El diari Levante publicava fa uns díes un reportatge molt interessant sobre la pèrdua de brotlladors i fonts com a conseqüència de la sobreexplotació dels aqüífers:El ocaso de los grandes manantiales (14-06-2012), per José Sierra
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2012/06/14/ocaso-grandes-manantiales/913081.html
L'estudi coordinat pel professor Gregorio López Sanz al qual es fa referència en aquest article ha estat objecte d'un article al nostre bloc: http://xuquerviu.blogspot.com.es/2010/12/un-terc-de-les-72-fonts-i-ullals-del.html. En ell podeu trobar l'enllaç a l'estudi senser.
El Esquema provisional de Temes Importants i les al·legacions presentades al procés de consulta pública portada a terme entre desembre de 2010 i juny de 2011 (també esmentat en el reportatge) es pot trobar a la web de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, al següent enllaç http://www.chj.es/es-es/ciudadano/consultapublica/Paginas/Consultap%C3%BAblicadelEsquemaprovisionaldeTemasImportantes.aspx
2. Espècies invasores al Xúquer: siluro i cloïssa asiàtica
Hui mateix el diari Levante ha publicat la notícia que s'han pescat siluros (xicotets) al riu Xúquer, a Fortaleny, i no es descarta que puga trobar-se'n en altres llocs aigües amunt.
Medio Ambiente inspeccionará Tous para verificar si el siluro ha invadido ya todo el Júcar
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2012/06/15/medio-ambiente-inspeccionara-tous-verificar-siluro-invadido-jucar/913211.htmlAquesta és una notícia molt preocupant donat que aquest peix te una gran capacitat colonitzadora dels ecosistemes fluvials i podria invadir també l'Albufera, acabant amb les espècies endèmiques que encara hi queden. Una mostra de la seua capacitat depredadora i de colonització la podem trobar a la conca de l'Ebre on s'ha convertit en una autèntica plaga.
Fa uns anys el programa Thalassa de TV3 en va fer un reportatge amb un títol ben aclaridor: "El monstre de l'Ebre" (emès el 04-12-2009; duració 15 minuts):
La cloïssa asiàtica, un musclo invasor amb gran capacitat de col·lonització i desplaçament de les espècies autòctones, es va trobar per primera vegada al riu Xúquer a la presa d'Escalona el setembre de 2011.
Aquesta espècie te uns efectes sobre els ecosistemes aquàtics i les infraestructures de rec similars als de la clotxina cebra, que invaeix bona part dels cursos fluvials de la Península Ibèrica.
Com a referències sobre aquesta espècie invasora podem citar les següents:
Activan la alerta por la presencia de almeja asiática en el río Júcar, Agència EFE (28-09-2011)
http://www.efeverde.com/contenidos/noticias/activan-la-alerta-por-la-presencia-de-almeja-asiatica-en-el-rio-jucar
Una almeja exótica amenaza el ecosistema del Júcar, Diari Levante (06-10-2011)
http://www.levante-emv.com/pi-especial-medio-ambiente/2011/10/06/almeja-exotica-amenaza-ecosistema-jucar/843840.html
Primera cita del bivalvo exótico invasor Corbicula fluminea (Müller, 1774) (Bivalvia, Corbiculidae) en la cuenca del río Júcar (Este de la Península Ibérica), per Juan Rueda, Evarist Gómez, Joan Miquel Benavent, Francisco Collado, Carlos Peña, José María Rabasa, Víctor Sanz y Araucana Sebastián, al Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural, Tomo 109, Números 1-4, Any 2012, págines 21-22
http://rshn.geo.ucm.es/index.php?d=publicaciones&num=27&w=169&ft=1
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada