Xúquer Viu

Xúquer Viu

dijous, 30 de juny del 2011

NOTA DE PREMSA DE XÚQUER VIU

XÚQUER VIU DEMANA QUE NO ES TORNE A ENVIAR AIGUA DEL XÚQUER AL VINALOPÓ.

DENUNCIARÀ A LA UNIÓ EUROPEA EL MALBARATAMENT D’AIGUA DEL XÚQUER QUE ES PODIA HAVER DEDICAT A FINALITATS MEDIAMBIENTALS.

LA NEGATIVA A UTILITZAR L'AIGUA AMB LA QUAL ELS REGANTS DEL XÚQUER REGUEN ELS SEUS PRODUCTES DEMOSTRA QUE AL VINALOPÓ NO NECESSITEN L'AIGUA PER A REGAR.

Xúquer Viu vol denunciar davant l'opinió pública valenciana el malbaratament insostenible d'aigua i diners que suposa que 12 hm3 d'aigua (12 milions de metres cúbics o 12.000 milions de litres d'aigua) estiguen podrint-se en la bassa de San Diego a Villena per la negativa de la Junta d'Usuaris del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí a utilitzar-los per a les finalitats previstes: regar els conreus i tancar els pous agrícoles per contrarestar la sobreexplotació dels aqüífers a l’Alt Vinalopó.

La raó que hi donen des del Vinalopó és que l’aigua del Xúquer no és bona per a regar i per a beure. Però, cal recordar, una vegada més, que el transvasament Xúquer-Vinalopó no es va fer per atendre demandes urbanes sinó com a mesura per recuperar dels aqüífers del Vinalopó mitjançant la substitució d’extraccions agrícoles de la zona. La qualitat de les aigües transvasades és idònia per aquest fi, com ho demostra el fet que eixes mateixes aigües s’estan gastant a la Ribera del Xúquer per regar fruiters, arròs i també hortalisses al Perelló o al Mareny.

El que passa és que els futurs usuaris del transvasament no volen pagar per l’aigua del Xúquer i, al contrari, el que volen és fer negoci amb ella: vendre-la als ciutadans per a ús de boca a bon preu per a que a ells els ixca l’aigua que gasten quasi debades i, a més a més, facilitar la requalificació de terrenys per a quan escampe i torne un cicle urbanístic especulatiu com el viscut la darrera dècada. Aquests són els veritables motius pel quals volen aigua del Xúquer amb qualitat quasi potable, i per això, estan deixant podrir l’aigua transvasada, per justificar per la via dels fets que l’aigua des de la Marquesa no és bona i que requereix molts tractaments, que no ho oblidem, incrementen el cost econòmic a repercutir als usuaris. D’eixa manera el que estan buscant és justificar una nova presa d’aigua a Antella perquè la de la Marquesa no resultaria eficaç.

Davant tot això, és indignant com aquests que menyspreen 12 hm3 d’aigua del Xúquer ja al depòsit de Villena, colze a colze amb la Generalitat Valenciana denuncien que se’ls vol “suprimir” 18.000 ha de regadiu al Vinalopó i Alacantí, que amb l’aigua a la porta de casa, ells mateixos es neguen a regar.

Aquest fets demostren que l’aigua del Xúquer realment no és necessària per a l'agricultura del Vinalopó i per això Xúquer Viu exigeix que no es torne a malbaratar ni una sola gota més d'aigua del Xúquer enviant-la al Vinalopó. Xúquer Viu posarà en coneixement de la Unió Europea aquest fet per tal de que es replantege la destinació dels fons europeus a altres finalitats.

Quan des d’Alacant es diu que no volen l’aigua del Xúquer perquè no té la qualitat que ells desitgen, des de la Ribera els contestem que si no la volen, ací la necessitem per al Xúquer o l’Albufera o per atendre altres demandes sostenibles com la d’abastir als pobles de la Ribera amb excés de nitrats. 12 hm3 d'aigua suposen un cabal de 0'33 m3 per segon durant tot l'any, que podria incrementar el cabal del Xúquer en el seu curs baix, millorant d'aquesta manera els ecosistemes aquàtics relacionats amb el riu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada