Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 18 de març de 2011

500 PERSONES MARXEN DEMANANT EL TANCAMENT DE COFRENTS

La I Marxa a Cofrents organitzada per la Plataforma TANQUEM COFRENTS celebrada el diumenge 13 de març ha estat tot un èxit. En la Marxa van participar unes 500 persones procedents de diversos pobles i ciutats del País Valencià i Castella-La Manxa. L'acte va estar marcat per la reivindicació d'un present i un futur sense el perill nuclear i acompanyat pel bon oratge, sense que es registre cap incident.

Davant la Central Nuclear de Cofrents es va llegir el manifest de la marxa, demanant el tanquem immediat de la Central i fent una referència especial a la greu situació que està vivint el Japó. Es va guardar un minut se silenci en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol, el tsunami i la catàstrofe nuclear al Japó.

COMUNICAT DE LA MARXA PEL TANCAMENT DE COFRENTS - EL 13 DE MARÇ

Estem ací per a exigir al govern la no renovació de la llicència d'explotació i el tancament immediat i definitiu de la central nuclear de Cofrentes.

Ens sentim molt preocupats per les notícies que ens arriben del Japó. Els greus accidents nuclears, les conseqüències dels quals encara no es coneixen, en tres centrals nuclears, la de Fukushima, la de Onagawa i la de Tokai a tan sols 120 km de Tokio, ens mostra ben a les clares que no hi ha centrals nuclears segures.

Demanem al Govern d'Espanya i als partits polítics, en especial al PP i al PSOE que renuncien de manera urgent i definitiva a l'energia nuclear.

Volem mostrar també la nostra solidaritat amb els afectats pel terratrèmol, el tsunami posterior, i la catàstrofe nuclear del Japó.

És una irresponsabilitat absoluta continuar mantenint en marxa les centrals nuclears, pel perill d'accident que comporten i per les terribles conseqüències que aquests accidents tenen, com ha demostrat eloqüentment l'accident nuclear de les 3 centrals nuclears abans anomenades, així com els de Xernobil i Harrisburg en el recent passat. Però ho és, fins i tot més, en el cas de Cofrents, una central vella, amb múltiples problemes de corrosió i mal funcionament repetits de parts vitals de les seues instal·lacions. Una central que ha patit 102 successos que afecten la seua seguretat només en els últims 10 anys. Una central, la direcció que de la qual té, com és també el cas de la de Fukushima, un llarg historial de falta de transparència i d'ocultació i minimització de les avaries que ha patit, el que li ha motivat l'obertura d'expedients sancionadors per part del CSN.

L'energia nuclear és perillosa, bruta, cara i suposa una hipoteca per al futur. Les centrals nuclears generen residus radioactius d'alta activitat que necessiten un cementeri nuclear on emmagatzemar-se durant centenars de milers d'anys aïllades de la biosfera, en l'improbable cas que açò siga possible.

Per molt que el lobby nuclear intente justificar els enormes beneficis que les elèctriques aconseguixen amb les centrals nuclears, i el risc en què ens fan viure amb l'argument que eviten el canvi climàtic, sabem que açò és radicalment fals. L'energia nuclear emet grans quantitats de CO2 al llarg de tot el seu cicle de vida. I a més, hi ha altres alternatives més netes i segures.

Volem recordar que el nostre consum energètic és insostenible, que la nostra societat viu en el malbaratament, i que hem de reduir de manera dràstica i urgent el nostre consum d'energia. En dos dècades hem duplicat nostre consum elèctric i no podem continuar per aquesta senda durant més temps, hem de contindre el consum, començar a decréixer, i estalviar energia.

També volem subratllar que de tota l'electricitat produïda durant 2010 un 35% ha sigut amb renovables; que la producció de Cofrents ha sigut equivalent a l'electricitat que s'ha exportat, i, per tant, és fàcilment prescindible; i que el funcionament de les nuclears és un obstacle per a la implantació de més potència renovable. Així mateix cal recordar que el 100% de l'urani per a combustible nuclear és importat i que no dominem tota la tecnologia implicada, la qual cosa ens fa, fins i tot, més dependents de l'exterior.

Exigim, per tant, als nostres governants que no cedisquen a les pressions de les companyies elèctriques i que perseguisquen i incentiven un sistema elèctric 100% renovable. A les grans elèctriques no els interessa: ni que estalviem energia, ni que les energies renovables es desenvolupen amb celeritat, pel que continuen pressionant per a que res canvie i poder perpetuar aquest insostenible sistema energètic amb el qual aconsegueixen uns beneficis multimilionaris.

Volem fer un crida a la resta de la societat perquè deixem de ser consumidors passius i tinguem un paper actiu en les decisions energètiques de futur. Les mesures d'estalvi d'energia i les xicotetes instal·lacions d'energia renovable estan a l'abast de la ciutadania, i podem i hem de prendre la iniciativa per a reduir el nostre consum energètic i implantar energies netes. Tan necessari com exigir hui ací el tancament d'aquesta vella central nuclear és participar activament en el canvi de model energètic.

El tancament de Cofrents és un pas necessari en el camí cap a un sistema energètic sostenible i segur.

Perquè el futur és el nostre, i perquè volem i podem viure sense nuclears: TANQUEM COFRENTES JA!!!

RECULL DE PREMSA

LAS PROVINCIAS 15-03-11
Comunitat El Gobierno tiene cinco días para decidir el futuro de Cofrentes
Industria prevé que la prórroga de la licencia llegue «de forma inminente» pese a la
alarma existente tras la catástrofe de Japón
http://www.lasprovincias.es/v/20110315/comunitat/gobierno-tiene-cinco-dias-20110315.html

EL PAÍS 14-03-11
Marcha para exigir el cierre de la nuclear de Cofrentes
http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Marcha/exigir/cierre/nuclear/Cofrentes/elpepiespval/20110314elpval_6/Tes

LAS PROVINCIAS 14-03-11
EN BREVEPROTESTA Manifestación por el cierre de Cofrentes
http://www.lasprovincias.es/v/20110314/comunitat/manifestacion-cierre-cofrentes-20110314.html

EL MUNDO 14-03-11
VALENCIA - 400 personas marchan a Cofrentes para pedir el cierre de la central por
falta de seguridad

http://www.elmundo.es/elmundo/2011/03/14/valencia/1300095767.html

LA PLANA AL DÍA 14-03-11
Alt Maestrat: ADP, en el acto de 'Tanquem Cofrents', acto de protesta ante la inminente prolongación de la vida útil de la Nuclear
http://www.laplanaaldia.com/alt-maestrat/noticias/45332/adp-en-el-acto-de-tanquem-cofrents-acto-de-protesta-ante-la-inminente-prolongacion-de-la-vida-util-de-la-nuclear

ADN/EFE 13-03-11
Marchan a Cofrentes para exigir el cierre de central "similar" a la de Japón
http://www.adn.es/local/valencia/20110313/NWS-0363-Cofrentes-Marchan-Japon-central-similar.html

ATLAS 13-03-11
Manifestación para el cierre de la central de Cofrentes
La plataforma Tanquem Cofrent ha organizado la marcha de 5 kilómetros
http://www.atlas-news.com/noticias/libre/nacional/2011/03/13/noticia_68645.shtml

VIDEO EN ATLAS: http://www.atlas-news.com/videos/streaming/adsl/nacional/2011/03/13/video_71164.shtml

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada