Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 28 de desembre del 2009

NOTA DE PREMSA DE XÚQUER VIU 17-12-09

XÚQUER VIU CONSIDERA QUE EL PSOE S’EQUIVOCA AMB EL SEU CANVI DE POSICIÓ AL RECOLZAR QUE EL XÚQUER ALIMENTE LA DEMANDA URBANÍSTICA D’ALACANT

La direcció del PSPV s’oblida de la Ribera i del Xúquer, ignorant la delicada situació del principal riu dels valencians

Xúquer Viu li farà arribar al portaveu socialista la documentació que el seu Govern va remetre a la Unió Europea quan va sol·licitar fons europeus per al canvi de projecte

Davant les manifestacions del portaveu de Medi Ambient del PSPV en les Corts Valencianes, Adolf Sanmartín, sobre el transvasament del Xúquer al Vinalopó, Xúquer Viu vol manifestar:

1- La sol·licitud per a demanar fons europeus per al projecte modificat del transvasament Xúquer Vinalopó fou presentada a la Unió Europea en juny de 2006. En dita sol·licitud el Govern fixava els següents objectius: recuperar els aqüífers sobreexplotats del Vinalopó i assegurar les necessitats d’aigua de l’agricultura de la comarca del Vinalopó (pàgina 3 del qüestionari).

No sols no figurava l’abastiment com ús previst, sinó que aquest es negava de manera explícita ja qué afirmava textualment “El proyecto no comprende la producció de agua potable, ni tratamiento de aguas residuales ni residuos” (pàgina 6).

Això ha sigut sempre així fins que el Ministeri de Medi Ambient, en el passat mes de juliol, decideix modificar unilateralment aquestes finalitats vulnerant els objectius fixats en el seu moment. De fet l’informe de la Confederació Hidrogràfica sobre l’estat de les condicions de la Unió Europea presentat a la Comissió de Seguiment el 19 de setembre de 2008 afirmava textualment: “Aunque los usuarios urbanos no serán sustituidos por las trasferencias del río Júcar, sí lo serán por nuevas instalaciones de desalinización y en cualquier caso, se beneficiarán del aumento de niveles que experimentarán los acuíferos una vez estén en funcionamiento las infraestructuras del trasvase, con el consiguiente aumento de la garantía del abastecimiento.”

Cal remarcar que una condició bàsica pel finançament europeu és justament que aquest complisca amb els objectius oficialment declarats i en base als quals la Comissió Europea va aprovar el cofinançament amb 120 milions d’euros.

2- La postura de la direcció del PSOE es basa en dos articles del Pla de Conca de 1998 que estan anul·lats per la sentència del Tribunal Suprem de 20 d’octubre de 2004. Això vol dir que, hui per hui, no hi ha cap norma jurídica que done cobertura a un transvasament des del Xúquer al Vinalopó. És lamentable que el pla hidrològic que consagrà la sobreexplotació del Xúquer i que és anterior i contrari a la Directiva Marc de l’Aigua, de l’any 2000, siga la coartada per a defensar projectes insostenibles.

3- La situació del Xúquer està al límit del seu deteriorament irreversible, seria suïcida afegir noves demandes urbanes al riu (que tindrien prioritat màxima amb concessió o sense ella), quan ja no es pot atendre les demandes actuals.

4- Demanem del PSOE que s’interesse i reivindique amb força l’establiment de cabals ecològics per al Xúquer, precisament una de les condicions fixades per la Unió Europea que diu que “abans de procedir a qualsevol transvasament ha de fixar-se i respectar-se el cabal ecològic del riu Xúquer.”

5- Recordem al portaveu socialista que a la Ribera més de150.000 persones estant abastint-se d’aigua de pous contaminada amb nitrats, sense poder rebre aigua de qualitat del Xúquer que passa al costat dels seus pobles. Mentre ciutats com Albacete, València, la seua àrea metropolitana, Sagunt i pròximament el Camp de Morvedre i Almenara s’abasteixen d’aigua del Xúquer de bona qualitat.

6- Xúquer Viu valora molt positivament l’actitud d’alcaldes i regidors de la Ribera, de múltiples organitzacions ecologistes, sindicals o agràries, i en general de la societat riberenca que han comprés la situació límit del Xúquer i la necessitat de defensar el seu futur, que és el futur de la comarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada