LEVANTE 23-05-10
PER QUÈ ARA, UNA ALTRA VEGADA, EL XÚQUER?
DAVANT LA MANIFESTACIÓ DEL 29 DE MAIG
El Xúquer ha estat sempre el riu valencià per excel·lència, el cor de l'aigua per als habitants de Sueca, de la Ribera i per a tots els valencians i valencianes. Durant dècades ha alimentat una agricultura llegendària d'horts, arrossars i tarongerars i ha mantingut l'Albufera sana i plena de vida. I després de tot açò, encara arribava a Cullera viu i amb força, fertilitzant la mar i renovant la sorra de les platges. Al voltant d’aquesta riquesa s’ha creat la nostra societat. Per tot això el riu és part del nostre patrimoni, del nostre territori, de la nostra cultura i de la nostra història.
El 2005, ens manifestàrem contra el transvasament projectat des de Cortes de Pallàs i aconseguírem un canvi substancial en el projecte, per a situar la seua presa al final del riu, a la Marquesa. Va ser una victòria molt important. Però ara, cinc anys després, el Xúquer, l’Albufera i la seua conca estan de nou en perill. Moltes de les reivindicacions estan plenament vigents. Continuem sense cabals ecològics per al riu. Continua vigent el nefast Pla de Conca de 1998 que permet la sobreexplotació del riu. No s’ha posat en pràctica el Pla de Recuperació del Xúquer aprovat en juliol de 2008. Continua la política d’enfrontaments territorials, demagògia i irracionalitat en els temes d’aigua. Continuem bevent aigua amb nitrats en molts pobles de la Ribera.
La falta de voluntat política tant per part del Ministeri de Medi Ambient com de la Generalitat Valenciana per recuperar i protegir els nostre rius, aqüífers i aiguamolls posa en perill els escassos avanços aconseguits en els darrers anys i pinten un panorama pessimista per al futur dels nostres ecosistemes aquàtics. Les abundants, però puntuals, precipitacions produïdes aquests darrers mesos no poden fer-nos oblidar que els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i que els espais d’aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles.
En les últimes dècades hem assistit a una degradació contínua del riu que està posant en perill la supervivència del Xúquer i dels nostres paisatges riberencs, amenaçant el futur dels regadius tradicionals i sense garantir l’abastiment d’aigua amb qualitat adequada als pobles riberencs. Les aportacions del riu han disminuït significativament durant els darrers 25 anys degut, principalment, a la sobreexplotació brutal de l’aqüífer de la Manxa Oriental; malgrat la millora experimentada, persisteixen problemes de contaminació i mala qualitat de les aigües superficials i subterrànies; els règims de cabals ecològics per garantir la supervivència dels nostres rius no estan fixats i s’han disparat les demandes urbanístiques insostenibles. Tot això suposa l’incompliment de la Llei d’Aigües i de la Directiva Marc de l’Aigua europea.
Aquest panorama s’agreuja amb la decisió de destinar l’aigua del Xúquer, mitjançant el transvasament Xúquer-Vinalopó, per al negoci i l’especulació urbanística d’una zona en gran expansió –el Vinalopó, la Marina Baixa i l’Alacantí-, vulnerant els acords de fa cinc anys que destinaven l’aigua del Xúquer a recuperar els aqüífers sobreexplotats de les comarques del Sud i l’agricultura d’aquella zona. Mentre a les comarques de la Ribera del Xúquer, més de 150.000 persones continuen bevent aigua de mala qualitat, amb concentracions de nitrats perjudicials per a la salut, procedents de l’aqüífer de la Plana Sud de València.
El nou Pla Hidrològic del Xúquer, element fonamental en la gestió de l’aigua, que hauria d’haver-se aprovat a desembre de 2009, està paralitzat “de facto” a causa de la falta de definició geogràfica de les demarcacions territorials i de les disputes entre les distintes administracions. Mentrestant el propi riu i els seus ecosistemes associats continuen la seua lluita per sobreviure davant la sobreexplotació i sense cabals ecològics.
Del Xúquer beu Albacete i altres pobles de la Manxa, beu València ciutat i la seua àrea metropolitana, beu Sagunt i el Camp de Morvedre, beurà també Almenara a Castelló. Ara volen també beure del Xúquer els pobles d’Alacant. Però els recursos del Xúquer són finits, el riu no pot donar més de sí.
Per això és hora d’actuar. Ara és el moment de reclamar un Xúquer Viu. Ara és el moment de demanar cabals ecològics i una nova cultura de l’aigua. Ara és el moment de defensar els nostres regadius tradicionals i una agricultura sostenible.
Volem recuperar i preservar els nostres rius i aqüífers, així com el bon estat de l’Albufera de València, per a què les persones que vivim al voltant del Xúquer comptem amb garanties d’aigua de bona qualitat i duradora, per a beure i per a desenvolupar activitats productives, així com per a gaudir dels usos comuns i ciutadans d’aquest patrimoni natural –des de passejar vora riu fins nadar, pescar o practicar esports com la piragua.
Els ciutadans i ciutadanes de la Ribera, de les comarques veïnes i de tot el País hem d’alçar-nos per a defensar el nostre futur. Hem d’evitar la mort del Xúquer, que seria també la mort de l'Albufera i dels nostres paisatges tradicionals. Per això hem d’omplir els carrers de Sueca el proper dissabte 29 de maig en defensa del Xúquer i el nostre futur.
Paco Sanz
Portaveu de Xúquer Viu
xuquerviu@hotmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada