LEVANTE 1-04-10
Ni reserves ni dret a les aigües «excedentàries»
Paco Sanz
Estem assistint a una nova fase de l´anomenada guerra de l´aigua. Una nova polèmica estèril completament impregnada d´interessos polítics i electoralistes. La proposta d´establir en l´Estatut de Castella-La Manxa una reserva hidràulica de 6.000 hm3 és tan inacceptable com la disposició transitòria de l´Estatut d´Aragó que estableix una reserva d´aigua per a «ús exclusiu dels aragonesos» o com l´article 17 del nostre Estatut que reclama el dret de l´aigua de conques «excedentàries». L´aigua no és propietat de cap persona, ni de cap administració. L´aigua és un patrimoni col·lectiu amb importantíssims valors ambientals, econòmics i socials que ha de ser gestionat de manera conjunta per la societat, amb criteris de racionalitat i sostenibilitat. L´aigua és un element inseparable del territori i de l´ecosistema que origina i pel que flueix, i per això ni sobra ni falta, ni entén de fronteres administratives.
Cap administració autonòmica pot arrogar-se reserves d´aigua en exclusiva per als seus habitants al marge de la planificació hidrològica que ha de tindre com a objectiu la protecció i prevenció del deteriorament de totes les masses d´aigües i el seu ús sostenible a llarg termini. La proposta de la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa és contrària a la Directiva Marc de l´Aigua i a la Llei d´Aigües i com a tal no hauria d´aprovar-se, com no haurien d´haver-se aprovat els articles corresponents dels estatuts d´autonomia valencià i aragonès. Mentre els grans partits de les distintes autonomies pugnen pel control de l´aigua fora de la planificació hidrològica i la més elemental racionalitat, els nostres rius, aqüífers, zones humides, fonts i brolladors es deterioren de manera progressiva en quantitat i qualitat.
El nou Pla de Conca del Xúquer que hauria d´haver-se aprovat a finals de 2009, porta dos anys de retràs i, encara que recentment s´han reprès els treballs, molt possiblement, fins a la pròxima legislatura no estarà aprovat. Aquesta hauria de ser la prioritat, tant del Govern central com dels autonòmics, per damunt d´enfrontaments estèrils que entrebanquen, encara més, una gestió sostenible i racional de rius, aqüífers i zones humides.
El procés de planificació es troba paralitzat per la manca de delimitació de l´àmbit territorial al qual afecta. Tant la falta de transparència i el retard acumulat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, com l´actitud del Govern de la Generalitat Valenciana i la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa, obstrueixen el procés d´elaboració del Nou Pla de Conca del Xúquer. Aquesta situació resulta perjudicial tant per als rius, l´Albufera i els aqüífers com per la societat al seu conjunt, doncs crea un ambient d´inseguretat jurídica i manca de governabilitat. El Govern d´Espanya, la Generalitat Valenciana i la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa han d´exercir de manera urgent la responsabilitat pública que tenen encomanada i resoldre aquest assumpte atenint-se a la Directiva Marc de l´Aigua.
Aquesta és una de les raons per les que Xúquer Viu ha convocat per al dia 29 de maig una manifestació a Sueca baix el lema de «Pel Xúquer, pel nostre futur». No podem assistir impàvids a aquest espectacle polític i mediàtic del desgovern hídric mentre els nostres rius i els nostres paisatges d´aigua es deterioren dia a dia, i posen en perill les garanties d´aigua de bona qualitat i duradora, per a beure i per a desenvolupar activitats productives.
http://www.levante-emv.com/opinion/2010/04/01/reserves-dret-les-aigues-excedentaries/692635.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada