Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 26 de febrer del 2010

Tanquem Cofrents recolza la manifestació de diumenge a Aiora contra el cementiri nuclear de Zarra

La plataforma Tanquem Cofrents dóna suport a la manifestació contra el cementiri nuclear de Zarra convocada aquest diumenge a Aiora.


La plataforma contra el cementiri nuclear de Zarra ha convocat una manifestació a Aiora aquest diumenge, dia 28 de febrer, a les 13 h. El motiu es mostrar de manera clara i contundent l´oposició comarcal a aquesta instal·lació que ha sol·licitat (de manera poc democràtica) l´alcalde de Zarra.

Tanquem Cofrents recolza plenament la convocatòria de manifestació i dóna tot el seu suport a la plataforma de caràcter comarcal que s´oposa al cementiri (Plataforma contra el ATC en Zarra) i que ha convocat la manifestació i està desenvolupant diferents activitats informatives i revindicatives.

El cementiri nuclear (tècnicament ATC) és una instal·lació extremadament perillosa, ja que concentrarà enormes quantitats (quasi 7.000 tones) de residus radiactius d´alta i molt alta activitat. Es tracta de les substàncies més perilloses conegudes, actives durant milers d´anys. Un escapament radiactiu, per menut que fóra, constituiria una gran catàstrofe per la comarca i tot el País Valencià. Ningú pot garantir, al cent per cent, durant dotzenes i dotzenes d´anys, que no passarà absolutament res. Cal recordar que inicialment els residus es llançaven al mar, i va resultar un desastre ecològic. Després s´asegurava que la solució seria un emplaçament geològic profund que ara està desestimat. No existeix solució ni definitiva ni totalment segura. Per altra banda el transport de les enormes quantitats de residus multiplica el risc d´accidents, errors humans o fallades tècniques.

La instal·lació del cementiri en la comarca complica les possibilitats de desenvolupament sostenible de la zona, basat en els seus recursos i valors naturals. Les activitats agrícoles, ramaderes i turístiques en el medi rural es veuran immediatament afectades de manera negativa. No és una bona notícia per al futur de la comarca.

La decisió de l´ajuntament de Zarra s´ha efectuat sense consultar el municipi, sense debat, sense informació i amb desconeixement de gran part de la població. La decisió, que afectarà greument tota la comarca no ha estat consensuada amb municipis pròxims.

Tanquem Cofrents reclama que s´informe, que s´òbriga un debat objectiu i plural i que no s´hipoteque el futur d´aquesta comarca d´interior per un limitat benefici econòmic a curt termini que beneficiarà uns pocs i perjudicarà tots.


Per a més informació:

Lourdes Tejedor (Tanquem Cofrents):
Pepe Cerdà (Plataforma contra el ATC en Zarra):

2 comentaris:

  1. La veritat es que es admirable l'esforç que esteu fent i al que recolçe de tot cor... però doneu una imatge de ( institut )... que no hi ha ningú dintre del que conegueu que us fasa un disseny actualtzat míninament correcte i que sigua una mica contemporàni?...
    Al final tota pedra fa paret no sols la estètica del pensament sino l'estètica de la comunicació....
    Avant però amb seny.

    ResponElimina
  2. Estimat anònim,
    gràcies pel teu missatge carregat de crítica constructiva. Només un petit detall, i és que per tal de jutjar, és savi tindre tota la informació necessària.

    En principi, t'hauria de fer pensar que si fa només uns mesos que tenim el bloc i que el tenim com el tenim és perquè som els que som i no hi ha ningú que ens faça res. Som professionals de diferents branques, tenim una feina i poc de temps. Fem el que està a les nostres mans. A l'altra banda, però, hi ha diners (de vegades públics) i gent amb dedicació exclusiva.
    En fi, et demane que, primer, signes el comentari, i, segon, si creus que pots ser útil, sigues tu qui ens faça un disseny "contemporani", de bades, és clar, que ací no cobra ningú per res. T'estariem molt i molt agraïts. Si no, doncs això.
    Moltes gràcies per la teua participació.
    Manel Perucho

    ResponElimina