Xúquer Viu

Xúquer Viu

dijous, 12 de desembre del 2013

DE NOU EL XÚQUER SENSE CABAL: EN AQUESTA OCASIÓ DES DE L'EMBASSAMENT DE TOUS

Riu Xúquer al seu pas per Sumacàrcer

La Confederació continua sense garantir uns cabals mínims per a la subsistència dels ecosistemes aquàtics associats amb el riu

Aquest any la "tradicional" minva de cabals que deixa quasi sec el riu a partir de Tous, els primers dies de l'any, s'ha avançat al mes de desembre.

Des dels pobles de la Ribera situats en la part alta de la comarca, com són Sumacàrcer i Antella, s'ha alertat sobre el descens de cabal del riu en els últims dies. Es pot comprovar en les fotos preses al riu al seu pas per Sumacàrcer on es pot vore el riu Xúquer quasi sec, amb les fulles grogues sobre el seu llit i fent possible travessar-lo a peu d'un costat a un altre.




Es pot comprovar en la gràfica de cabals circulants aigües avall de la presa de Tous que els passats dies 6 i 8 de desembre el cabal a l'eixida de Tous ha sigut inferior a 1 metre cúbic per segon, durant distints períodes. Aquesta quantitat, que es redueix aigües avall fins a rebre les aportacions del Sellent o de l'Albaida, no garanteix la supervivència dels ecosistemes aquàtics del riu. No seria la primera vegada que amb aquests escassos cabals el riu arribara a assecar-se completament.

En l'esborrany del nou Pla de Conca, sotmès a consulta fins el 7 de febrer, es proposa un cabal mínim a Antella de 1'8 m3/segon, pràcticament el doble del que està circulant aquests dies des de Tous. Xúquer Viu considera que aquest cabal és insuficient i proposa un cabal de 3 m3/segon per Antella i també demana que a Tous també hi haja un cabal mínim, també de 3 m3/segon.

Es dona la circumstància de que el sistema informatiu que permetia controlar els cabals en distints punts del riu pràcticament ha desaparegut, i sols a Tous existeix una informació adequada. L'aforament d'Antella, punt clau en el riu, es troba fora de servei des de fa mesos i no hi ha informació adequada de punts com l'assut de Sueca o de Cullera, a l'igual que a Manuel, que permetia controlar el cabal de l'Albaida.

Es pot consultar aquesta informació en l'enllaç de la web oficial de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer: http://saih.chj.es/chj/saih/glayer?t=a

Notícies a la premsa:

Levante-EMV, 11/12/2013
Medio Ambiente deja el Júcar sin caudal en Antella
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/12/11/medio-ambiente-deja-jucar-caudal/1059215.html

Las Provincias, 11/12/2013
El río Júcar, casi sin agua en Sumacàrcer y los ecologistas exigen un caudal mínimo
http://www.lasprovincias.es/v/20131211/ribera-costera/jucar-casi-agua-sumacarcer-20131211.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada