Xúquer Viu

Xúquer Viu

dijous, 21 de novembre del 2013

PIRAGÜISTES DE LA RIBERA REMEN PER UN XÚQUER VIU

Els usuaris ciutadans reclamen cabals suficients i aigües netes en el Pla del Xúquer.
Demanen al Ministre Arias Cañete, a la presidenta de la Confederació Maria Ángeles Ureña i al conseller José Ciscar, que no condemnen a mort al Xúquer en el nou Pla de Conca.

Sota els lemes de "El Xúquer és nostre i el volem viu" i "Volem que el Xúquer arribe a la mar", Xúquer Viu va organitzar el dissabte a Cullera un acte amb piragüistes de la Ribera. En l'acte van participar una trentena de piragües amb piragüistes dels clubs d'Antella, Algemesí i Cullera.

En el manifest, que va ser llegit pel subcampió mundial veterà de piragüisme, Julio González del Club de Piragüisme d'Antella, es denuncia que "en les últimes dècades els habitants de la Ribera estem veient com els distints governs que hem tingut sacrifiquen el Xúquer per tal de beneficiar en exclusiva els interessos d’aquells que consideren el riu com un canal d’aigua amb la que poden fer negoci. S’obliden de que el riu és molt més que això, ignoren que és un ecosistema únic que alberga una rica diversitat d’espècies de fauna i flora i una infinitat d’éssers vius que depenen de que aquest llit porte l’aigua necessària."


Manifest

En les últimes dècades els habitants de la Ribera estem veient com els distints governs que hem tingut sacrifiquen el Xúquer per tal de beneficiar en exclusiva els interessos d’aquells que consideren el riu com un canal d’aigua amb la que poden fer negoci.

S’obliden de que el riu és molt més que això, ignoren que és un ecosistema únic que alberga una rica diversitat d’espècies de fauna i flora i una infinitat d’éssers vius que depenen de que aquest llit porte l’aigua necessària.

Al mes d'agost es va publicar l'esborrany del Pla Hidrològic de Xúquer i sembla que l’hagen redactat els poderosos grups econòmics que en trauen un quantiós  benefici comptable de la seua sobreexplotació. Al mateix temps, i sembla fet a posta, s’oblida que hi ha molts ciutadans que en traguem profit d’ell, però d’altres maneres respectuoses amb ell: un profit no monetari o immaterial del Xúquer. No se’ns té en compte, ni tampoc aquells que tenen més dret que ningú a l’aigua del riu, les plantes i els animals que el poblen.

Als habitants de la Ribera que tenen aigua potable amb nitrats o pesticides, el Pla del Xúquer els margina i discrimina respecte als de l’àrea metropolitana de València, d’Albacete o de Sagunt. Els de la Ribera hauran de dependre d'un intercanvi amb els regants  i pagar més que aquells usuaris urbans per abastir-se del Xúquer.

Els piragüistes som també beneficiaris del Xúquer, practiquem l’esport en les seues aigües i desitgem que el nostre riu porte les aigües netes i cristal•lines fins a la mar, i que el Xúquer porte un cabal adequat i no allò tan reduït que porta durant més de mig any, i que sembla una ombra del riu que un dia era considerat un dels més importants d’Espanya.

Ens hem reunit hui ací per exigir a l’administració que retire aquest Pla Hidrològic i en redacte un altre que complisca la DMA, que tinga respecte ambiental al riu, que pretenga la recuperació de la salut ambiental del Xúquer i l’Albufera, i que s’atorgue una concessió als usuaris urbans de la Ribera en les mateixes condicions que a les altres poblacions que abastix el Xúquer.  Volem que s'escolte també la veus dels usuaris ciutadans, els que pesquem, practiquem piragüisme, passegem per les seues vores o gaudim els paisatges d'aigua, i no sols a aquells que tenen interessos econòmics.

Els piragüistes ens estimem el Xúquer perquè passem moltes hores en ell, possiblement més que cap altre grup de persones, i per això hui estem ací Remant pel Xúquer, perquè ens importa el que li puga passar en el futur. I hi ha també gent molt diversa que li preocupa igualment allò que decidisquen sobre el nostre riu. És necessari que escampem entre els nostres veïns aquesta preocupació que tinguem tots els que hui ens hem reunit a Cullera a fi de fer-li arribar al Govern autonòmic i a l’estatal la nostra queixa i l’urgim a corregir aquest pla tan bàrbar.

Sr. Arias Cañete, Ministre del Govern d'Espanya, Sra. Maria Ángeles Ureña, Presidenta de la Confederació del Xúquer, Senyor José Ciscar, Conseller de la Generalitat Valenciana...


NO VOLEM AQUEST PLA HIDROLÒGIC,  NO VOLEM UN PLA QUE CONDEMNA A MORT AL NOSTRE RIU. EL XÚQUER ÉS NOSTRE I EL VOLEM BEN VIU!

Cullera, 16 de novembre de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada