Xúquer Viu

Xúquer Viu

dimarts, 24 de juliol del 2012

Premis Aigua Clara 2012

Un dels moments més emotius del sopar va ser el discurs dels premiats amb el Premi Aigua Clara. Gregorio Lopez i Cipriano Escribano van parlar des de l'estima més profunda al riu i van demostrar perquè es mereixien aquest premi. Ací teniu el vídeo dels parlaments.

Recordem que Gregorio López i Cipriano Escribano lluiten des d'Albacete per la Nova Cultura de l'Aigua i per un Xúquer Viu. Aquesta tasca és, si cap, més difícil que a les nostres terres. És de destacar la seua lluita contra la sobreexplotació del Xúquer, del aqüífer de la Manxa Oriental, per mig de les extraccions massives per a regar els cultius extensius de la Manxa amb un gran consum d'aigua ha esquilmat el riu que ja no té el seu cabal base. De la mateixa manera la seua defensa i estudi de les fonts, brolladors i manantials d'aigua és exemplar. La seua presència a la Manxa per a defensar les ecosistemes aquàtics és fonamental. Gregorio López pertany a la "Asociación para la Conservación de los Ecosistemas de La Manchuela" i Cipriano Escribano a "Ecologistas en Acción de Castilla La-Mancha".

Entre tots ho aconseguirem.  Visca el Xúquer Viu!






dimecres, 18 de juliol del 2012

dimarts, 17 de juliol del 2012

L'AIGUA DE LA DEPURADORA DE CARLET EVITARÀ MÉS PEIXOS MORTS AL RIU MAGRE.

La denúncia de Xúquer Viu obliga a intervindre a la Confederació per evitar una nova mortaldat de peixos.
Las Provincias: El agua de la depuradora de Carlet evitará más peces muertos en el río
Ribera Express: La CHJ destina el 100% de l’aigua de la depuradora al Magre que millora a l’Alcúdia

400 PERSONES A SUMACÀRCER EN EL SETÈ SOPAR I FESTA DE XÚQUER VIU


SERAFÍN CASTELLANOS ACONSEGUEIX EL "TARQUIM PUDENT" PER VOTACIÓ POPULAR PER LA SEUA PÈSSIMA GESTIÓ FORESTAL

GREGORIO LÓPEZ I CIPRIANO ESCRIBANO D'ALBACETE REPLEGUEN EL PREMI "AIGUA CLARA" PER LA SEUA DEFENSA DEL XÚQUER EN CONDICIONS DIFÍCILS

El sisè Sopar Popular i Festa de Xúquer Viu celebrat a la localitat de Sumacàrcer ha suposat un èxit per la gran assistència registrada. Al voltant de 400 persones es donaren cita a la Plaça Major de Sumacàrcer, junt al seu Ajuntament. Entre els assistents, persones de quasi tots els pobles de la comarca de la Ribera i també d'altres comarques veïnes com la Costera i la Canal de Navarrés. El diputat del Congrés Joan Baldoví, el parlamentari de les Corts Valencianes, Francesc Signes, els alcaldes de Sumacàrcer, Antella, Corbera, Alcàntera, Montroi i regidors d'una vintena de pobles completaren l'assistència.  

L'Alcalde de Sumacàrcer, Txema Pelàez va dir en la salutació que defensaran el Xúquer amb fermesa i convicció ja que el Xúquer està intrínsecament unit a Sumacàrcer i  a tota la Ribera.

El president de Xúquer Viu, Roger Pons es va referir als especials lligams dels pobles de la Ribera amb el riu i es va referir a la catàstrofe ecològica que han suposat els recents incendis forestals. Va advertir que no podíem descuidar-nos en la defensa del Xúquer, ja que, aquesta mateixa setmana hem assistit a un altre episodi de mortaldat de peixos al riu Magre. I encara que per Sumacàrcer, ara, passe molta aigua, per l'Assut de Cullera, que està entre Sueca i Fortaleny, a més de 10 km de la desembocadura, a penes passa aigua o simplement no passa. Finalment afirmà que Xúquer Viu estaria vigilant davant les maniobres del lobby de l'aigua d'Alacant que volien emportar-se la millor aigua del Xúquer.

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi "Aigua Clara" que en l'edició de 2012 ha recaigut en Gregorio López i Cipriano Escribano d'Albacete que reberen una gran ovació després d'explicar la seua lluita contra la sobreexplotació de l'aqüífer de la Manxa Oriental per latifundistes, com el Marqués de Larios, que havien deixat sense el seu cabal base al Xúquer. La seua defensa del riu i de les masses d'aigua, com fonts, brolladors i manantials és exemplar i realitzada en condicions molt difícils en aquell territori.

El premi "Tarquim Pudent" que s'atorga per votació popular entre els assistents al sopar, va ser aconseguit d'una manera molt ampla per Serafín Castellanos, conseller de Governació, per la seua pèssima gestió forestal efectuada aquests darrers anys, amb retalls en polítiques de prevenció i extinció d'incendis, que han agreujat els recents incendis de Cortés de Pallàs i d'Andilla, amb més de 50.000 hectàrees cremades. Cal assenyalar que aquesta catàstrofe ecològica no sol afecta la pèrdua de biodiversitat, sinó que afecta directament als nostres recursos hídrics i masses d'aigua que es voran afectats per l'erosió i desertització resultants, amb menys precipitacions en la zona, amb menys recàrrega dels aqüífers i amb la possible contaminació de les aigües superficials per les cendres i productes de combustió.

Completaven la terna de candidats la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó, l'Alacantí i la Marina Baixa i José Alberto Comos, actual Director General de l'Aigua i que va ser durant 6 anys director de la Fundación Agua y Progreso.

La nit va finalitzar amb un magnífic concert de Pep Gimeno "Botifarra" en el que el cantant de Xàtiva va oferir el seu treball de música tradicional valenciana acompanyat per tres grans músics amb instruments de corda. Els assistents premiaren l'actuació amb nombrosos aplaudiments.

dilluns, 16 de juliol del 2012

ÈXIT DEL SOPAR DE XÚQUER VIU A SUMACÀRCER

   El sopar de Xúquer Viu, celebrat passat divendres 13 de juliol a Sumacàrcer (Ribera Alta), va ser un èxit de participació. Durant la festa es va fer entrega del premi "Aigua Clara" i "Tarquim Pudent" (podeu trobar la informació més avall). El sopar va ser tancat per una gran actuació de Pep Gimeno "Botifarra". 

   Des de la Coordinadora de Xúquer Viu, volem felicitar tota la gent que va participar en l'organització

 


 Levante-emv, Ribera Express i Las Provincias van dedicar una notícia a l'acte:



Adjuntem informació sobre els premis Aigua Clara i Tarquim Pudent:



PREMIS AIGUA CLARA 2012

Aquest premi que ha recaigut en edicions anteriors en José Pascual Fortea, Antonio Estevan, Cristina Narbona, Periodistes i reporters gràfics de la Ribera, Alcaldes de la Ribera i Cantants i Músics de la Ribera, recaurà aquest any en el Gregorio López i Cipriano Escribano, d'Albacete, on la lluita per la Nova Cultura de l'Aigua i per un Xúquer Viu és, si cap, més difícil que a les nostres terres. Es de destacar la seua lluita contra la sobreexplotació del Xúquer, del aqüífer de la Manxa Oriental, per mig de les extraccions massives per a regar els cultius extensius de la Manxa amb un gran consum d'aigua ha esquilmat el riu que ja no té el seu cabal base. De la mateixa manera la seua defensa i estudi de les fonts, brolladors i manantials d'aigua es exemplar. La seua presència a la Manxa per a defensar les ecosistemes aquàtics és fonamental. Gregorio López de la "Asociación para la Conservación de los Ecosistemas de La Manchuela" i Cipriano Escribano de "Ecologistas en Acción de Castilla La-Mancha", amics de Xúquer Viu són mereixedors d'aquests premis que per setena vegada es lliuraran demà divendres.

PREMI TARQUIM PUDENT 2012

Aquest premi es decideix per votació popular dels assistents al sopar de Xúquer Viu. Aquest any els nominats per aquest premi són els següents:

- Jose Alberto Comos, actual Director General de l'Aigua de la Generalitat Valenciana, ha sigut des de 2005 a 2011 Director de la "Fundación Agua y Progreso", instrument creat expressament per a difondre la política de "Agua para todos" i generosament subvencionada amb milions d'euros. El seu objectiu ha sigut defensar el transvasament de l'Ebre i el transvasament del Xúquer des de la seua presa original de Cortés de Pallàs, malgrat el rebuig unànime de la Ribera i altres comarques valencianes. En la plana web de la Fundació hui en dia dissolta encara es poden llegir els seus articles. Precisament en l'últim articles del 20 d'octubre de 2011 continua reivindicat el transvasament de l'Ebre així com "poner solución al Júcar-Vinalopó para que llegue agua de calidad a los campos y poblaciones del sur de Alicante". http://www.aguayprogreso.com/index.php?idioma=1

- Serafín Castellanos, conseller de Governació. Nominat per la seua pèssima gestió forestal efectuada aquests darrers anys, amb retalls en polítiques de prevenció i extinció d'incendis, que han agreujat els recents incendis de Cortés de Pallàs i d'Andilla, amb més de 50.000 hectàrees cremades. Cal assenyalar que aquesta catàstrofe ecològica no sol afecta la pèrdua de biodiversitat, sinó que afecta directament als nostres recursos hídrics i masses d'aigua que es voran afectats per l'erosió i desertització resultants, amb menys precipitacions en la zona, amb menys recàrrega dels aqüífers i amb la possible contaminació de les aigües superficials per les cendres i productes de combustió. http://www.gov.gva.es/lrportal/ca/web/orgconselleria-de-gobernacion/home

Junta Central de Usuarios del Vinalopó, l'Alacantí i la Marina Baixa. Presidida per Andrés Martínez, premi Tarquim Pudent 2011, és el màxim exponent del lobby de l'aigua d'Alacant. El seu màxim objectiu és fer-se amb la millor aigua del Xúquer per als seus negocis i per a l'especulació urbanística. Per això es neguen a utilitzar l'aigua de l'Assut de la Marquesa, al final del riu, amb la que reguem a la Ribera els nostres productes, perquè diuen que és de mala qualitat, que és tòxica i conté substàncies perilloses. Però sobre tot volen que l'aigua que es trasvase puga ser usada per a abastiment, per això reclamen una i altra vegada un nou transvasament des de Cortés de Pallàs o des d'Antella. A aquest lobby, que té moltes complicitats a la província d'Alacant, caldria recordar-li que molts pobles de la Ribera, que es troben a la vora del Xúquer, encara s'abasteixen amb aigua amb nitrats perquè no han finalitzat -des de fa molts anys- les obres que els permetrien abastir-se amb aigua del Xúquer de bona de qualitat. http://juntacentral.es/ 

dilluns, 9 de juliol del 2012

MORTALDAT DE PEIXOS EN EL MAGRE AL SEU PAS PER L'ALCÚDIA

S'ASSECA PER PRIMERA VEGADA EN MOLTS ANYS UNA GRAN BASSA I UNA ALTRA  CORRE PERILL D'ASSECAR-SE EN ELS PRÒXIMS DIES

Fa algunes setmanes que la poca aigua que discorria pel Magre al seu pas per l'Alcúdia ja no corre. Les conseqüències les podeu veure en les fotos. La zona que, baix del pont de l'autovia, havia format una gran bassa està pràcticament seca, a l'igual que altra contigua més menuda. Desenes de peixos morts podrint-se en el llit del riu i causant una olor nauseabunda. Cal dir que aquesta bassa es mantenia viva des de fa molts anys amb tan sols un fil d'aigua.

L'any passat per aquesta època va ocórrer una situació similar, encara que no tan greu. El Magre és un riu que no té fixat un cabal ecològic, pel que l'aigua que baixa de Forata s'utilitza per a regar i no arriba a la part final del riu. No obstant la depuradora de Carlet que desguassa al Magre origina un corrent permanent que havia creat un espai natural amb aigua, aus i peixos. Aquest any la història s'ha repetit però el mal és molt major ja que són setmanes sense que arribe una gota d'aigua.

Cal advertir que altra bassa de grans dimensions, uns 100x25 metres, que encara es manté viva amb peixos i polles d'aigua, corre perill d'assecar-se en els pròxims dies o setmanes si no es posa remei.

Xúquer Viu ja ha posat en coneixement de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer aquesta situació. Esperem que prenguen messures...

diumenge, 8 de juliol del 2012

Pep Gimeno "Botifarra" cantarà al sopar de Xúquer Viu


El divendres 13 de juliol celebrarem el VIIé SOPAR POPULAR I FESTA DE XÚQUER VIU a Sumacàrcer. Aquest any el sopar popular i festa tindrà lloc a la Plaça Major de Sumacàrcer, a partir de les 22:00. Sobre les 23:00 tindrà lloc el lliurament de la VIIª edició dels Guardons de Xúquer Viu “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”; i, a continuació, gaudirem de l’actuació de Pep Gimeno "Botifarra".
El preu del tiquet és de 5€. En aquest preu està inclosa la beguda i la picadeta. Heu de portar l’entrepà. Podeu reservar el tiquet deixant un sms al telèfon 655833540 (Roger). També per correu electrònic enviant un missatge a xuquerviu@hotmail.com.

 

PREMI TÚRIA

Una representació de Xúquer Viu va recollir ahir el premi "La Turia te pone verde" en la gala dels XXI Premis Túria. Gràcies a la "Cartelera Turia" pel premi i per una revetlla tan divertida. I, sobre tot, gràcies a tota la gent que ens recolza, aquest premi és vostre.





dissabte, 7 de juliol del 2012

Mulla't pel Xúquer a Antella

Podeu llegir el manifest baix de les fotos.

 








MANIFEST DEL 8é MULLA’T PEL XÚQUER
RIU XÚQUER, ASSUT D'ANTELLA
7 DE JULIOL DE 2012

Celebrem hui, per vuitena vegada, el “Dia Europeu del Bany en els Rius”. Aquest dia milers de ciutadans i ciutadanes europeus reivindiquem una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius. El que volem, amb aquesta celebració, és el compliment de la Directiva Marc de l’Aigua que contempla aconseguir un bon estat ecològic dels rius, dels aqüífers i de les zones humides per al 2015. Volen reconciliar la gent amb els seus rius i recuperar-los.
Xúquer Viu, junt a la Ribera en Bici i l’Ajuntament d'Antella, celebra per vuitè any consecutiu aquest “Mulla’t pel Xúquer” per recordar que el nostre principal riu és un riu sobreexplotat, sense cabal ecològic i greument contaminat en alguns dels seus trams i afluents.
Per al 2015 hauríem de poder banyar-nos en totes les aigües dels nostres rius. No sols a Antella o Sumacàrcer on la qualitat de les aigües és bona, sinó al llarg de tot el riu Xúquer i els seus afluents. Però el Pla de Conca que hauria d'haver-se aprovat al 2009 encara va per a llarg. Continuem sense cabals ecològics, amb els aqüífers sobreexplotats, amb un deteriorament progressiu i constatable de les nostres masses d'aigua, rius, aqüífers i zones humides.
Però hui no podem deixar de parlar de la catàstrofe ecològica que hem viscut recentment pels incendis forestals. 50.000 hectàrees calcinades, del nostre paisatge, de les nostres muntanyes i dels nostres boscs. A més de lamentar la pèrdua d'una vida humana o els danys materials patits, hem de lamentar la terrible pèrdua de biodiversitat, arbres, plantes, animals cremats en un incendi que es podia haver evitat o pal·liat amb una adequada prevenció i gestió del nostre territori, amb unes inversions adequades també en extinció amb mitjans i personal suficient. Des de 2008 el retall en prevenció i extinció d'incendis ha sigut del 75%. Per això nosaltres també demanem responsabilitats polítiques.

Els efectes d'aquesta catàstrofe mediambiental se sofriran durant anys. I les nostres aigües també seran afectades per aquests incendis. A la possible contaminació que es produirà quan les pluges arrosseguen fins als rius i zones humides les cendres i altres productes resultants de la combustió, hem d'afegir el perill de l'erosió i desertització de la zona. La desertització farà menys fèrtils les terres, mentre que l'erosió, amb la consegüent pèrdua de sòl, provocarà major risc de riuades i danys greus amb les tempestes. La pèrdua de massa forestal impedirà l'atracció d'humitat cap a la zona i les precipitacions disminuiran.

La desaparició del sòl fèrtil impedeix la penetració de l'aigua en el seu interior i conseqüentment  la recàrrega dels aqüífers afectant també a zones humides com els Ullals del Riu Verd que, precisament, es nodreixen d'aigua subterrània de la zona afectada

També volem demanar respecte pels paratges naturals, com aquest de l'Assut d'Antella, el Clot del Negre o l'Assut de Carcaixent, donat que hem rebut denúncies perquè s'han maltractat i embrutat aquests espais.  

PER LA RECUPERACIÓ INTEGRAL DELS NOSTRES RIUS, AQÜÍFERS I ZONES HUMIDES!!
PER UN XÚQUER VIU!! PER UNS BOSCOS, MUNTANYES I PAISATGES VIUS!!
VISCA EL XÚQUER VIU!!

dilluns, 2 de juliol del 2012

Xúquer Viu celebra el Mulla't pel Xúquer a Antella.



 El proper dissabte 7 de juliol celebrarem la versió local del Big Jump (http://www.rivernet.org/bigjump/welcome.htm), més coneguda com Mulla't pel Xúquer. Serà a Antella, a les 11:30.

En acabar picadeta per a tothom.


Xúquer Viu guanya el premi "La Túria te pone verde" de la Cartelera Túria

El Falcó Maltés és el premi de la cartelera Túria.

LA CARTELERA TURIA PREMIA A XÚQUER VIU. Els XXI Premis Turia guardonen aquest any a Xúquer Viu com a la millor contribució "La Turia te pone verde". Seran el dissabte 7 de juliol a les 21:45 a l'Auditori de la Casa de la Cultura de Burjassot. GRÀCIES CARTELERA TURIA. http://www.carteleraturia.com/

NOTA DE PREMSA DE XV DESPRÉS DE L'ENTREVISTA AMB LA PRESIDENTA DE LA CHX


XUQUER VIU DEMANA A LA NOVA PRESIDENTA UNA MAJOR IMPLICACIÓ PER GARANTIR UN BON ESTAT ECOLÒGIC DELS NOSTRES RIUS I MASSES D'AIGUA  

L'ombra de la llum - Adrià Chafes Pastor
XÚQUER VIU ES REUNEIX AMB LA PRESIDENTA DE LA CONFEDERACIÓ HIDROGRÀFICA DEL XÚQUER

CABALS ECOLÒGICS, SOBREEPLOTACIÓ D'AQÜÍFERS, PARTICIPACIÓ I TRANSPARÈNCIA LES DEMANDES DE XÚQUER VIU

Xúquer Viu s'ha reunit recentment amb la Presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer Maria Ángeles Ureña acompanyada per Javier Ferrer, Comissari d'Aigües de la Confederació. Per Xúquer Viu acudiren el president, Roger Pons, la Secretària, Graciela Ferrer i el Portaveu, Paco Sanz

En una reunió distesa, on s'abordaren múltiples temes, la presidenta es va mostrar receptiva a les demandes de Xúquer Viu entre les quals destaquem:

Davant la deterioració progressiva i constatable de les nostres masses d'aigua -rius, aqüífers i zones humides- tals com a aqüífers sobreexplotats, cabals esquimalts, dessecació de trams del Xúquer en els últims anys, fonts i brolladors secs, demandem una major implicació de la Confederació per garantir un bon estat ecològic de les masses d'aigua. Reclamem una major preocupació pels temes ambientals i els usos comuns, i que no s'ocupen solament dels usuaris privatius o econòmics –bàsicament, regants, hidroelèctriques i abastiments. Sol·licitem que també es realitzen declaracions públiques respecte als valors ambientals dels nostres rius i ecosistemes aquàtics.

En concret li hem demanat:
- L'establiment de cabals ecològics adequats i la vigilància de determinats trams sensibles del Xúquer,
- Que s’ature la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i el Vinalopó, entre altres aqüífers, amb la recuperació dels nivells piezomètrics.
- Participació real i transparència.

Respecte al transvasament Xúquer-Vinalopó i relacionat amb la construcció d'un segon transvasament a Antella o Cortes de Pallàs, la presidenta ens manifesta que "cal utilitzar les infraestructures que hi ha, que han costat molts diners" -referint-se a l'Assut de la Marquesa- pel que en un futur immediat no es pensa abordar ni el canvi de presa ni una presa addicional. Igualment ens comunica que no està prevista la construcció de cap potabilitzadora per a les aigües que es transvasen des de la Marquesa.

Xúquer Viu li manifesta que qualsevol decisió que es puga prendre ha de comptar amb la participació de la conca cedent, no sols dels regants sinó també dels agents socials i ambientals.

Respecte al nou Pla de Conca, que havia d'haver-se publicat fa tres anys, se'ns informa de que pròximament es passarà l'Esquema de Temes Importants pel Consell d'Aigua de la Conca i que posteriorment se sotmetrà a consulta pública durant 6 mesos el nou Pla de Conca que no s'aprovarà abans de finals de 2013 o principis de 2014, amb quatre anys de retràs.

Igualment Xúquer Viu ha traslladat la seua preocupació per les espècies invasores com el silur demanant la presa de mesures adequades i demanant responsabilitat a les persones que poden haver introduït aquestes espècies en les nostres masses d’aigua.

Xúquer Viu es mostra preocupat pel que l’actual situació de sequera tinga como conseqüència un deteriorament dels rius, aqüífers i zones humides i es puguen reproduir situacions de dessecacions de trams de rius o mortaldat de peixos pel que estarà vigilant per que no siguen els rius els sacrificats en la present situació.


Roda de premsa de la nova Presidenta de la CHX

El País
La CHJ avisa al Vinalopó de que el trasvase del Júcar debe funcionar


El organismo espera también desatascar el plan de gestión de la cuenca




Levante-emv
Ureña fuerza a Fabra y Cospedal a pronunciarse sobre el Plan de Júcar


La presidenta convocará al Consejo del Agua de la Cuenca antes del verano para aprobar un borrador inicial




La razón
Ureña pone fecha al plan del Júcar y paz con el Vinalopó



ABC





iagua.es
María Ángeles Ureña presenta su actuación al frente de la Confederación Hidrográfica del Júcar




El País
La Confederación espera dar un impulso al plan del Júcar antes del verano


La presidenta del organismo confía en desatascar también el conflicto del trasvase al Vinalopó



 
El Mundo
AGUA | Según su presidenta, María Ángeles Ureña


Confederación del Júcar: 'El agua no será moneda de cambio en negociaciones políticas'


  • Ureña convocará el Consejo del Agua para avanzar en el plan de cuenca