Xúquer Viu

Xúquer Viu

dissabte, 7 de juliol del 2012

Mulla't pel Xúquer a Antella

Podeu llegir el manifest baix de les fotos.

 








MANIFEST DEL 8é MULLA’T PEL XÚQUER
RIU XÚQUER, ASSUT D'ANTELLA
7 DE JULIOL DE 2012

Celebrem hui, per vuitena vegada, el “Dia Europeu del Bany en els Rius”. Aquest dia milers de ciutadans i ciutadanes europeus reivindiquem una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius. El que volem, amb aquesta celebració, és el compliment de la Directiva Marc de l’Aigua que contempla aconseguir un bon estat ecològic dels rius, dels aqüífers i de les zones humides per al 2015. Volen reconciliar la gent amb els seus rius i recuperar-los.
Xúquer Viu, junt a la Ribera en Bici i l’Ajuntament d'Antella, celebra per vuitè any consecutiu aquest “Mulla’t pel Xúquer” per recordar que el nostre principal riu és un riu sobreexplotat, sense cabal ecològic i greument contaminat en alguns dels seus trams i afluents.
Per al 2015 hauríem de poder banyar-nos en totes les aigües dels nostres rius. No sols a Antella o Sumacàrcer on la qualitat de les aigües és bona, sinó al llarg de tot el riu Xúquer i els seus afluents. Però el Pla de Conca que hauria d'haver-se aprovat al 2009 encara va per a llarg. Continuem sense cabals ecològics, amb els aqüífers sobreexplotats, amb un deteriorament progressiu i constatable de les nostres masses d'aigua, rius, aqüífers i zones humides.
Però hui no podem deixar de parlar de la catàstrofe ecològica que hem viscut recentment pels incendis forestals. 50.000 hectàrees calcinades, del nostre paisatge, de les nostres muntanyes i dels nostres boscs. A més de lamentar la pèrdua d'una vida humana o els danys materials patits, hem de lamentar la terrible pèrdua de biodiversitat, arbres, plantes, animals cremats en un incendi que es podia haver evitat o pal·liat amb una adequada prevenció i gestió del nostre territori, amb unes inversions adequades també en extinció amb mitjans i personal suficient. Des de 2008 el retall en prevenció i extinció d'incendis ha sigut del 75%. Per això nosaltres també demanem responsabilitats polítiques.

Els efectes d'aquesta catàstrofe mediambiental se sofriran durant anys. I les nostres aigües també seran afectades per aquests incendis. A la possible contaminació que es produirà quan les pluges arrosseguen fins als rius i zones humides les cendres i altres productes resultants de la combustió, hem d'afegir el perill de l'erosió i desertització de la zona. La desertització farà menys fèrtils les terres, mentre que l'erosió, amb la consegüent pèrdua de sòl, provocarà major risc de riuades i danys greus amb les tempestes. La pèrdua de massa forestal impedirà l'atracció d'humitat cap a la zona i les precipitacions disminuiran.

La desaparició del sòl fèrtil impedeix la penetració de l'aigua en el seu interior i conseqüentment  la recàrrega dels aqüífers afectant també a zones humides com els Ullals del Riu Verd que, precisament, es nodreixen d'aigua subterrània de la zona afectada

També volem demanar respecte pels paratges naturals, com aquest de l'Assut d'Antella, el Clot del Negre o l'Assut de Carcaixent, donat que hem rebut denúncies perquè s'han maltractat i embrutat aquests espais.  

PER LA RECUPERACIÓ INTEGRAL DELS NOSTRES RIUS, AQÜÍFERS I ZONES HUMIDES!!
PER UN XÚQUER VIU!! PER UNS BOSCOS, MUNTANYES I PAISATGES VIUS!!
VISCA EL XÚQUER VIU!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada