Xúquer Viu

Xúquer Viu

dimarts, 23 d’octubre del 2012

LA MESA PEL XÚQUER EXIGEIX LA RECUPERACIÓ INTEGRAL DEL RIU I DE L'ALBUFERA



La paralització del Pla contra Avingudes, l'estancament en l'elaboració del nou Pla de Conca i la falta de cabals ecològics en el riu demostren el bloqueig en la gestió ambiental del riu

El dissabte 27 la Mesa pel Xúquer i Xúquer Viu es concentrarà davant la Delegació de Govern per a demanar el desbloqueig de tots aquests temes

En el 30 aniversari de la "pantanada" el Pla contra Avingudes es troba paralitzat i sense pressupost

Es denunciarà qualsevol nova transferència d'aigua del Xúquer al Vinalopó si no es compleixen rigorosament les condicions establertes per la Unió Europea

La Mesa pel Xúquer que agrupa a ajuntaments, regants, grups ecologistes, sindicats, organitzacions agràries i entitats de la Ribera mostrà ahir la seua preocupació per la paralització de la recuperació del riu en temes considerats fonamentals per a la gestió hídrològica que afecten també de manera notable a l'Albufera, la nostra principal zona humida:

- La paralització dels treballs relacionats amb el condicionament del Xúquer i la recuperació del llit fluvial, més conegut com Pla d'Avingudes. La Mesa de Participació es va reunir per última vegada a desembre de 2011 restant pendents el tractament de diversos temes. A més, s'han anul·lat projectes ja aprovats com el de protecció a Albalat de la Ribera.

- L'estancament en el procés d'elaboració del nou Pla Hidrològic del Xúquer, element fonamental en la gestió de l’aigua, que hauria d’haver-se aprovat a desembre de 2009, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua, i la primera revisió del mateix s’hauria d’efectuar al cap de sis anys, en 2015. La nostra demarcació porta més de tres anys de retràs en l'elaboració del nou Pla Hidrològic de Conca i, el procés de planificació es troba paralitzat, a la vegada que el deteriorament ambiental avança a marxes forçades, sense que estiguen fixats els cabals ecològics, ni s'haja acabat amb la sobreexplotació d'aqüífers com els de la Manxa Oriental o el Vinalopó, entre altres temes.

- La situació del Xúquer-Vinalopó i el compliment de les condicions vinculades al finançament europeu, entre les que destaquen, la fixació i respecte de cabals ecològics al Xúquer abans de fer qualsevol transvasament, l’aprovació d’unes normes d’explotació per garantir els drets dels usuaris de la conca cedent així com el no deteriorament del Xúquer i el seu estuari, la reversió de la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i del Vinalopó, el tancament de pous al Vinalopó i l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua, entre d’altres.

La Mesa pel Xúquer es concentrarà el proper dissabte 27 d'octubre davant la Delegació de Govern per a exigir el desbloqueig de tots aquests temes. El lemes de la concentració són:

- 30 ANYS SENSE PLA CONTRA LES RIUADES!
- NO A LA SOBREEXPLOTACIÓ DEL XÚQUER! PER UN NOU PLA DE CONCA! 
- CABALS ECOLÒGICS JA!
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada