Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 27 d’abril del 2012

EL TRANSVASAMENT XÚQUER-VINALOPÓ: NOVES PRESSIONS DES D'ALACANT

Segons s'explica en una notícia del Diario Información d'Alacant, la nova presidenta de la Confederació Hidrográfica del Xúquer, Na María Ángeles Ureña, te com a màxima prioritat "desbloquejar el transvasament Xúquer-Vinalopó".

http://www.diarioinformacion.com/elda/2012/04/25/chj-certifica-paz-regantes-situa-desbloqueo-jucar-vinalopo-objetivo-basico/1246962.html

Fa uns dies en una entrevista publicada al Diario Levante, edició de La Ribera, Andrés Martínez, representant de la Junta Central d'Usuaris del Transvasament Xúquer-Vinalopó, insistia en menysprear el transvasament des de l'Assut de la Marquesa i l'aigua ja transvasada i demanar una nova pressa d'aigües a Antella -per abastiment i per regadiu- i que el preu a pagar fos ben barat. 

Cal recordar, però, que les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó estan finalitzades des de fa més d'un any i durant 2010 i 2011 es varen transvasar 12 hm3 d'aigües del Xúquer des de l'Assut de la Marquesa fins la Bassa de San Diego, molt prop de Villena. L'objectiu d'aquests transvasaments ha estat provar el funcionament de la conducció i de la pròpia bassa, que segons els tècnics és correcte. Ara bé, aquest volum d'aigua (12 milions de metres cúbics) es va quedar allí emmagatzemat des d'aleshores ja que la connexió de les conduccions del post-transvasament (les quals s'encarregava d'executar la Generalitat Valenciana) amb la conducció principal del transvasament no es va fer. Mentres tant, la Junta d'Usuaris del Transvasament Xúquer-Vinalopó continua sobreexplotant els ja deteriorats aqüífers de l'Alt Vinalopó i es nega a utilitzar l'aigua transvasada -que segons els informes oficials, és de bona qualitat per a regar (objectiu del transvasament modificat)- argumentant que és massa cara i de mala qualitat per l'abastiment a poblacions i el rentat d’hortalisses. 


La qüestió de fons és que sobreexplotar els aqüífers fins exhaurir-los és massa barat... i més quan estava dins de les expectatives d'alguns usar l'aigua del Xúquer per alimentar el negoci de l' atabó a Alacant -en hores baixes ara, però sempre a temps per a operacions especulatives de re-qualificació de terrenys. Resulta evident que per alguns continuen eixint els comptes: alimentar la crispació i l'enfrontament per a no assumir les responsabilitats del deteriorament que han causat i damunt que els subvencionen amb diners de tots l'aigua del transvasament (l'actual o un de nou) per fer negoci. I mentres tant, segueixen exhaurint les aigües subterrànies...

1 comentari:

  1. S'hi sabia perfectament que no haurien compradors per a l'aigua des de l'assut de la Marquesa. Ja no per qualitat sinó simplement per preu. Bombejar-la amb totes les elevacions costa massa, però tot i saber que seria així, es van encabotar en fer el transvasament per qüestions polítiques i ara, "l'empenyo" és econòmic.
    Que vull dir amb això, doncs que els agricultors miren pel seu interés i és obvi que fan, en funció d'això, el més lògic. Mentre tant, les administracions que suposadament han de vetllar per l'interés general, ho han fet i ho fan fatal. Uns per voler acontentar a tots no van acontentar ningú i altres volent acontentar els seus han fotut a la majoria.
    Dir com a conclusió que agricultors del Xúquer i del Vinalopó haurien de seure ells a soles i proposar les seues solucions a la resta d'usuaris. De ben segur que serien les millors.
    Cada vegada estic més convençut de que la gent més respectuosa amb el medi ambient són els agricultors. El problema? doncs que molts no ho saben ;-)

    ResponElimina