Xúquer Viu

Xúquer Viu

divendres, 23 de setembre del 2011

ALAMANT DESCENS DEL CABAL DEL XÚQUER PER ANTELLA!!!

XUQUER VIU ADVERTEIX QUE SI PERSISTEIX AQUESTA SITUACIÓ EL RIU S'ASSECARÀ EN ELS PRÒXIMS DIES

EL XÚQUER CONTINUA SENSE UN CABAL ECOLÒGIC MALGRAT QUE ÉS UNA DE LES CONDICIONS EXIGIDES PER LA UNIÓ EUROPEA PER AL TRANSVASAMENT XÚQUER-VINALOPÓ

A partir del 9 de setembre s’ha produït un important descens en el cabal del Xúquer en el tram comprés entre Antella i Huerto Mulet (Algemesí). Aquest descens s’ha aguditzat en els darrers 4 dies de manera que s'està posant en perill el propi riu.

Cal recordar que l’1 de novembre de 2006 es va produir una situació similar que va portar a la dessecació total del riu en un tram d’uns 10 km al seu pas per Alberic.

Entre Antella i Alberic hi ha una zona de filtracions, encara no suficientment estudiada, que produeix una pèrdua de cabal, pel que quantitats inferiors a 1 m3/segon podrien produir que el riu s’asseque completament.

En aquests 4 últims dies el cabal a partir d’Antella són dels més baixos observats en els darrers anys, fins i tot més baixos dels observats en 2006 quan l'aigua va deixar de circular pel llit del riu.





Cabals circulants al riu Xúquer, en l'aforament d'Antella (aigües avall de la presa de l'Assut), entre el 19 de setembre i el 23 de setembre a les 17 hs.

Segons les dades dels aforaments automàtics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, des de Tous aquests darrers dies s'ha estat soltant un cabal entre 12 i 15 m3/s, però d'eixa quantitat menys d'1 m3/s baixa pel riu, aproximadament 1/25 del total de cabal circulant des de Tous.

De fet el passat 21 de setembre en algunes hores el cabal aigües avall d'Antella va ser tan sols de 0'34 m3/s, completament insuficient per al manteniment dels ecosistemes del riu. Hui, els cabals s'han reduït encara més: sols circulaven aquesta vesprada 0.17 m3/s.

PODEU FER UN SEGUIMENT EN TEMPS REAL DELS CABALS DEL XÚQUER AIGÜES AVALL D'ANTELLA PUNXANT AQUEST ENLLAÇ: http://servicios2.marm.es/saihs-web/ValoresPuntoControl.htm?action=VIEW&saih=JUCAR&punto=AFORO%20%20ANTELLA&tipo=Q

Segons ha comprovat Xúquer Viu en distints llocs del riu, entre ells el Pont de Ferro de Gavarda, l'Assut d'Antella, o el pont de la carretera d'Alberic a Pobla Llarga, el nivell d'aigua és molt baix i es poden observar clarament les graves i pedres del fons del riu.

Aquesta situació, que es repeteix any rere any, es produeix per l'estancament del nou Pla de Conca del Xúquer que hauria d'haver estat finalitzat des de desembre de 2009, però que a hores d'ara no ha pogut completar ni la fase d'elaboració de l'Esquema de Temes Importants. Aquesta inaplicació de la Directiva Marc de l'Aigua (ja denunciada per la Comissió Europea davant el Tribunal de Justícia Europeu), i de la pròpia Llei d'Aigua que la incorpora al nostre ordenament jurídic, ens deixa als ciutadans i ciutadanes en una situació de indefensió davant les agressions que pateix el nostre riu.

El fet ben contrastable és que el Xúquer continua sense tindre uns cabals ecològics mínims que preserven els ecosistemes aquàtics.

Xúquer Viu considera totalment inacceptable aquesta situació i crida a la Confederació i a la Conselleries competents a assumir les seues responsabilitats, que també són el del manteniment dels cabals del rius i la protecció de la biodiversitat i els ecosistemes que d'ells depenen.

Es dona la paradoxa que encara que les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó des de la Marquesa han finalitzat no es podrà transvasar aigua del Xúquer mentre no estiguen "fixats i respectats els cabals ecològics del riu" com assenyalen les condicions fixades per la Unió Europea. I això sols es pot fer en el Plan Hidrològic de Conca que encara es te que aprovar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada