Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 6 de setembre del 2010

L'AIGUA TORNA A FLUIR PER L'ALBAIDA FINS LA SEUA DESEMBOCADURA EN EL XÚQUER

Davant la dessecació del riu Albaida denunciada per la Coordinadora Riu Albaida -de la qual forma part Xúquer Viu- la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el passat dissabte 4 de Setembre, prengué la decisió d'incrementar els volums d'aigua amollats des de l'embassament de Bellús, per tal de revertir eixa situació.

A mig dia d'eixe dissabte, mentre va tindre lloc la roda de premsa convocada per la Coordinadora, l'aigua encara no arribava al tram del riu Albaida al seu pas per Castelló de la Ribera.



En un primer moment, es va duplicar la quantitat d'aigua que passava per l'aforament de Manuel, i a partir de les 12.30 hs. es va sextuplicar la quantitat d'aigua que passava per eixe punt, arribant fins als quasi 2 m3/seg. D'aquesta manera, el riu Albaida va recuperar la seua continuïtat hidrològica a primeres hores de la vesprada del dissabte. Una vegada aconseguit aquest objectiu, els cabals circulants pel riu han anat minvant fins assolir durant el matí del diumenge 5 de Setembre un volum de 0,35 m3/seg, que s'ha mantingut pràcticament constant des d'aleshores.


D'esquerra a dreta: Riu Albaida a Castelló de la Ribera (02-09-2010); Roda de premsa al Riu Albaida a Castelló de la Ribera (04-09-2010, 12.30 hs.); Riu Albaida a Castelló de la Ribera (04-09-2010, 17 hs.)

Nota: punxeu sobre la gràfica per engrandir-la
Font: elaboració pròpia a partir de les dades del Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (Ministeri de Medi Ambient i de Medi Rural i Marí)
http://servicios2.marm.es/saihs-web/ValoresPuntoControl.htm?action=VIEW&saih=JUCAR&punto=AFORO++MANUEL&tipo=Q

Cal recordar que durant la segona quinzena d'agost el volum mitjà d'aigua que circulava pel riu, a l'aforament de Manuel, estava en torn als 0,3-0,35 m3/seg, i el riu es va quedar sec durant l'última setmana d'Agost i els primer dies de Setembre. Esperem que ara, des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, es posen en marxa també mesures de monitorització del riu, per adequar el volums d'aigua amollats des de Bellús i les presses d'aigua entre aquest embassament i la desembocadura del riu Albaida al Xúquer, de manera que no torne a repetir-se el dany ambiental infringit al riu.

Des de Xúquer Viu considerem que la situació de deteriorament que va tindre lloc la passada setmana al riu Albaida és una mostra de manca de planificació adequada de la gestió hidrològica d'aquest riu. Aquesta situació es podria haver previngut si estiguera fixat el règim de cabals ecològics d'aquest riu, ja que, els gestors tindrien una indicació clara del volum, freqüència i duració que ha d'haver en el riu i podrien reaccionar d'una manera més eficaç fent una millor gestió de l'embassament de Bellús. La mala notícia és que, malgrat la entitat de la conca del riu Albaida -similar, per exemple a la del riu Serpis-, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no preveu fixar cap mena de règim de cabals ecològics per aquest riu en el nou pla de conca -ara en fase d'elaboració- tal com es desprèn de l'esborrany d'Esquema de Temes Importants (que estigué sotmés a consulta pública durant el primer semestre de 2010).


RECULL DE PREMSA:

El País - 05/09/2010
Alcaldes de la Ribera y ecologistas piden un caudal ecológico para el río Albaida
http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Alcaldes/Ribera/ecologistas/piden/caudal/ecologico/rio/Albaida/elpepiespval/20100905elpval_10/Tes

Levante, EMV - 05/09/2010
El agua vuelve al Albaida al sextuplicar la CHJ su caudal tras morir miles de peces
http://www.levante-emv.com/comarcas/2010/09/05/comarcas-agua-vuelve-albaida-sextuplicar-caudal-morir-miles-peces/736382.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada