


En un ambient festiu quasi 300 persones es reuniren a la Plaça de la Constitució de Riola per commemorar el cinquè aniversari de la històrica manifestació del 28 de maig de 2005 i celebrar l’èxit de la manifestació del 29 de maig d’enguany en defensa del Xúquer i per una Nova Cultura de l’Aigua.
En el transcurs de l’acte, que comptà amb la col·laboració especial de l’Ajuntament de Riola i dels músics i cantants de la Ribera, es lliuraren per cinquè any els guardons “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”.
Premi "Aigua Clara"
El premi “Aigua Clara” que es concedeix pel compromís en la defensa del Xúquer va anar destinat en aquesta ocasió als alcaldes i regidors de la Ribera, en representació dels seus ajuntaments i pobles, que han recolzat al llarg d’aquest anys la lluita per un Xúquer viu. El recolzament institucional dels ajuntaments ha sigut fonamental per a que la conscienciació i sensibilització social hagen avançat en el camí de la plena recuperació del nostre riu.
Xúquer Viu, ha



Les persones premiades són les següents:
- Joan Baldoví, alcalde de Sueca
- Albert Girona, alcalde d’Almussafes
- Alfred Gregori, alcalde de Castelló de la Ribera
- Joan Baptista Ferrando, alcalde d’Albalat de la Ribera
- Vicent Navarro, alcalde de Polinyà del Xúquer
- Manuel Anaya, alcalde de Riola
- Pere Muñoz, alcalde de Gavarda
- Vicent Almudèver, alcalde de Fortaleny
- Jose Francisco Damià, alcalde de Benicull
- Jordi Sanjaime, alcalde del Mareny de Barraquetes
Premi "Tarquim Pudent"
El premi “Tarquim Pudent” és el premi negatiu, destinat als que posen en perill la sostenibilitat i el futur dels nostres rius i es lliura per votació popular entre tres candidats. Aquest any optaven al Tarquim pudent Andrés Martínez, president de la Junta d’Usuaris del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí, Josep Puxeu Secretari d’Estat de Medi Ambient i Aigua i Juan Cotino conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana.
La votació popular li va atorgar el "Tarquim Pudent" a Juan Cotino pel següents mèrits:
Continua reclamant el transvasament de l’Ebre i s’oblida de defensar el Xúquer. Es partidari de destinar aigua del Xúquer per l’abastiment i l’especulació a Alacant i, a més, demana una segona presa a Antella. No es fa càrrec de les competències valencianes en els rius intracomunitaris, el que bloqueja (amb la col·laboració del Govern de la Manxa i del Ministeri de Medi Ambient) el nou Pla de Conca. Declarà: “En Alicante se necesita agua y en la provincia de Valencia hay aguas sobrantes. No se trata, por tanto, de traer lo que allí se necesita sino de traer lo que aquí sobra. En Valencia sobra agua y es justo que se reparta con Alicante.”

Al llarg de la nit Roger Pons, president de Xúquer Viu, va fer un resum dels fets i activitats al llarg del darrer any:
Bona nit a tothom, una vegada més ens hem reunit a la vora del riu Xúquer la gent que se l’estima de debò. Ací estem els seus amics i amigues, aquells que volem el millor per a d’ell. I ho fem perquè volem retrobar-nos, comprovar que no som quatre gats.
Encara que hui estem de festa, la nostra és un tasca complicada, caracteritzada per la lluita per aconseguir una millora i recuperació del nostre riu. Una lluita desigual, perquè ens enfrontem a interessos molt poderosos que compten amb recursos de tot tipus, i nosaltres només comptem amb les nostres veus i la força de la raó. I, sobre tot, comptem amb tots vosaltres. Per això cal que ens retrobem de tant en tant i ser militants permanents per a que la veritat i la raó guanyen terreny a la mentida i la ignorància.
Enguany, després d’uns anys més tranquils, ha tornat a ser un any amb dificultats:
- Per una part, el Govern Valencià ha continuat utilitzant el tema de l’aigua de manera interessada, amb alts graus de demagògia i manipulació, fomentant l’enfrontament entre territoris com també ha fet el Govern de Castella-La Manxa. Recents afirmacions del conseller Juan Cotino no sols reclamen l’aigua del Xúquer per a beure a Alacant sinó que insisteixen en fer-li un segon forat al riu des d’Antella.
- Per altra, en ple estiu passat es produïren notícies alarmants, ja que el canvi de responsables en el Ministeri de Medi Ambient generà un canvi en la política mediambiental, i més en concret en política d’aigua i en el transvasament Xúquer-Vinalopó. Cal recordar que el premi Aigua Clara de 2008 va ser per a Cristina Narbona, la ministra anterior. El secretari d’Estat Josep Puxeu després d’entrevistar-se amb Andrés Martínez, president de la Junta del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí, a més de promotor urbanístic, va prometre que l’aigua del Xúquer no sols es destinaria a l’agricultura sinó també a l’abastiment, és a dir a l’especulació urbanística d’aquestes comarques, vulnerant l’acord de 2005 que fixava com a objectius del transvasament la recuperació dels aqüífers sobreexplotats del Vinalopó: el tancament de pous, destinant l’aigua del Xúquer a l’agricultura.
Des de Xúquer Viu volem aprofitar aquest moment per reiterar el nostre agraïment a tots els que van acudir a l’acte, i especialment als que participaren més intensament en la seua organització i divulgació (alcaldes i regidors, sindicats, partits polítics, organitzacions agràries, grups ecologistes i organitzacions socials i ciutadanes de tot tipus), així com als periodistes comarcals que han donat un bon tractament a les notícies relatives a la manifestació i en general al Xúquer.
A banda hem estat participant en altres activitats:
- Hem impulsat la creació de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua del Xúquer que agrupa a entitats i organitzacions que estan treballant per la recuperació dels rius i aqüífers de la conca del Xúquer des de la capçalera fins la desembocadura.
- Hem celebrat el II Concurs de Fotografia Paisatges d’aigua al Xúquer: Cara i creu, que a finals d’agost podreu vore a Castelló de la Ribera. Al mes de març i coincidint amb l’exposició de fotografies organitzàrem una sèrie de conferencies i debats al Centre Octubre amb el títol: “Els rius molt més que aigua”.
- Hem impulsat la creació de la Coordinadora del riu Albaida, que agrupa representats dels pobles que mulla aquest important afluent del Xúquer.
- Vam organitzar una Jornada a Albalat sobre el Nou Pla de Conca, amb la col•laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
- Hem impulsat i estem presents en la Mesa de Participació recentment constituïda que vol fer compatible la prevenció front avingudes amb la recuperació del nostre riu.
- Estem participant intensament en l’elaboració del Nou Pla de Conca, tant a les reunions de la Mesa de Participació com presentant al·legacions als continguts fets públics.
- Finalment, el passat 10 de juliol vam organitzar el 6é Mulla’t pel Xúquer, que enguany es va fer en dues fases, la primera a Manuel on denunciàrem el mal estat d’aquest riu i després anàrem a nadar a Antella on l’aigua si que permet un bany, objectiu que voldríem que fóra possible a tots els nostres rius i trams.
Per acabar dir-vos que encara queda molt a fer per recuperar el nostre Xúquer:
- no tenim cabals ecològics, la qualitat d’aigua en alguns trams i afluents és molt deficient,
- continua la sobreexplotació de l’aqüifer de la Manxa Oriental,
- continuem bevent aigua amb excés de nitrats a molts pobles de la Ribera
- no s’ha donat compliment al Pla de Recuperació del Xúquer...
Els cantants de la Ribera feren un recital dedicat al Xúquer
La festa de X
